13 noiembrie 2015

Review NIKKOR AF-S 24mm f/1.8G ED - de Alin Stefan

Alin Stefan de la Ghidul DSLR a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 24mm f/1.8G ED, lansat in luna august a acestui an. Va invitam sa aflati din acest articol ce impresie i-a lasat acest obiectiv si care sunt concluziile sale. 

 

 

 

 

Noul NIKKOR AF-S 24mm f/1.8G ED, este un obiectiv ultra wide luminos, lansat pe 4 august. Acest obiectiv vine cu o focala care sa completeze, sau sa ofere o optiune de mijloc celor care considera obiectivul NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G ED prea wide si NIKKOR AF-S 28mm f/1.8G insuficient de wide pentru stilul de fotografie abordat. Asemenea celor doua obiective mentionate, noul 24mm are un design similar si este construit din policarbonat.

 

 

Specificatii cheie:

  • Ansamblu optic format din 12 elemente in 9 grupuri.
  • 2 elemente ED si 2 elemente asferice.
  • Compatibil Full Frame (FX).
  • Plaja diafragme: f/1.8 - f/16.
  • Distanta minima de focalizare: 0.23 m.
  • Acoperire Nano Crystal.
  • Diametru filtru: 72 mm.
  • Greutate: 355 grame.

 

 

Inspectie vizuala:

 

Design-ul seamana, in mare parte, cu variantele actuale de 20mm si 28mm. Regasim inscriptia N, ce indica prezenta tratamentului Nano Crystal pentru a minimiza flare-ul si ghosting-ul.

 

 

 

Obiectivul vine la pachet cu un parasolar din plastic si un corp exterior din policarbonat rezistent. 

 

 

  

Este un obiectiv ultra wide compact, ce promite o performanta similara regasita pe obiectivele Nikon de 20 si 28mm. 

 

 

Accepta filtre cu un diametru de 72 mm. Fiind un obiectiv ultra wide ideal pentru peisaje, un filtru de polarizare circular este binevenit.

 

 

 

Exista un singur comutator cu doua pozitii pe obiectiv, autofocalizare cu manual over-ride si focalizare manuala. Acestea sunt cele doua moduri disponibile.

 

 

  

Garnitura de izolare ce protejaza impotriva prafului si a picaturilor de apa, vazuta de aproape.

 

 

 

Elementul frontal este curbat spre exterior dar ofera posibilitatea folosirii filtrelor. Obiectivul include elemente cu tratament Nano Crystal aplicat pentru a reduce aberatiile cromatice alaturi de flare si ghosting..

 

NIKKOR AF-S 24mm f/1.8G ED este un obiectiv usor si compact, aspecte care il fac ideal pentru fotografia de peisaj si de calatorie, unde greutatea echipamentului conteaza adeseori.

 

 

Performanta

 

Motorul de autofocus SWM (Silent Wave Motoe) asigura nu doar in teorie, cat si in practica, o focalizare rapida si silentioasa. Am fotografiat cu obiectivul circa 200 de cadre atat la interior cat si la exterior. Acuratetea focalizarii pe Nikon D610 a fost foarte buna, nu am intalnit mari probleme chiar si la f/1.8, au fost cateva ratari de focus, dar nimic ingrijorator.

 

Exista aberatii cromatice de la f/1.8 pana pe la f/4 dar nimic ingrijorator, sunt usor corectabile in post procesare. In schimb, flare-ul si ghosting-ul nu prea sunt prezente in cadrele realizate in contralumina. Se observa rapid ca optica este bine tratata si pusa la punct.

 

 

Am fotografiat o coala de hartie la 24 mm si iata vignetarea, ea dispare complet incepand cu f/4.

 

 

Distorsiunile obiectivului sunt controlate foarte bine pentru un obiectiv ultra wide, ele sunt atat de subtile incat sunt greu de depistat chiar si pe o coala cu patratele alb-negru sau in fotografiile facute in conditii reale. Dupa cum se stie aceste mici distorsiuni se pot corecta ulterior in post-procesare, Adobe Lightroom face aceasta treaba extrem de usor si rapid. Calitatea imaginii este prezenta la toate diafragmele, chiar de la f/1.8 in centru si incepand cu f/2.8 - f/4 se „instaleaza” pe la colturi si ramane acolo pana la f/11 - f/13. Contrastul este echilibrat iar culorile (cu picture control dat pe standard) sunt naturale si redate corect pe un monitor de calitate si calibrat. Pe scurt, calitatea imaginii este foarte buna, similara cu fratii 20mm si 28mm.

 

 

Galerie foto

 

 


 









 



 

Bokeh-ul este de o calitate decenta pentru un obiectiv cu f/1.8, este un obiectiv excelent pentru cei care isi doresc calitate pentru fotografia de arhitectura, fie ea exterioara sau interioara. Pentru fotografia de peisaj este un obiectiv must have. Cei care doresc fisierele RAW realizate cu acest obiectiv, ii rog sa ma contacteze aici.

 

 

Concluzie

 

NIKKOR AF-S 24mm f/1.8G ED s-a dovedit a fi un obiectiv cu o calitate optica foarte buna, ce livreaza imagini cu putine aberatii cromatice, distorsiuni ale imaginii cat si o vignetare minima. Calitatea constructiei putea fi mai buna, poate faptul ca are o greutate redusa ofera o senzatie de fragilitate in manevrare. Recomand acest obiectiv pentru fotografii de eveniment, cat si celor pasionati de peisaje urbane sau din natura. 

 

Puncte forte:

  • Calitate optica si a imaginii exemplara
  • Design placut
  • Tratament optic Nano Crystal
  • Autofocalizare rapida
  • Distorsiuni si vignetare minime
  • Flare si ghosting aproape insesizabile
  • Compact cu o greutate redusa

 

 

Cititi mai multe pe site-ul lui Alin Stefan

review, nikkor, af-s, alin stefan, 24mm f/1.8g ed



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
Fotograful Dorin Balanescu a avut ocazia sa testeze recent aparatul foto DSLR FX cu ecran rabatabil, Nikon D750. Va invitam sa cititi din articolul urmator ce impresie i-a lasat acest aparat foto si sa vedeti fotografiile facute.   Fotografiile...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa...
citeste tot
In ultimii ani arsenalul meu foto a crescut, si implicit, dorinta de a avea toate obiectivele la indemana atunci cand plecam in vacanta. Greutatea si volumul aparaturii nu au fost o problema atata timp cat ma deplasam cu masina, dar in cazul...
citeste tot
    "Avem o tara frumoasa", "Avem de toate" sunt afirmatiile pe care le-am auzit de-a lungul timpului de atatea ori. Ziceam ca "da...", dar gandul imi era la alte tari, la locurile de acolo si sustineam ca si altii au tari si mai frumoase....
citeste tot
Alin Stefan de la Ghidul DSLR a testat Nikon D5500 primul DSLR DX cu ecran tactil si unghi variabil. Haideti sa aflam impresiile lui despre acest model:     De curand am primit pentru teste noul varf de gama din seria 5000 de la...
citeste tot
In urma cu cateva zile am avut ocazia de a testa obiectivul Nikkor AF-S 40mm f/2.8 G Micro. Desi la inceput eram oarecum reticient in privinta calitatii obiectivului, imediat dupa ce am facut primele fotografii mi-am dat seama ca avusesem o impresie...
citeste tot
In septembrie 2009, Nikon anunta, inaintea inceperii Photokina, un nou obiectiv superangular cu focala fixa, AF-S Nikkor 35mm f/1.4G. Cu o deschidere maxima de f/1.4, corp din aliaj de magneziu, rezistent la umezeala si praf, motor de focalizare...
citeste tot
Destinat formatului DX, obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR face parte din categoria teleobiectivelor zoom puternice (distanta focala echivalenta in format 35mm este de 82.5 – 450 mm). Este compact, usor, si se...
citeste tot
Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).   Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm...
citeste tot
Bucuresti, 27 aprilie 2010 – SKIN, importator si distribuitor al unora dintre cele mai importante branduri internationale din domeniul tehnologiei informatiei si unic importator Nikon in Romania, anunta lansarea obiectivului AF-S NIKKOR...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.