Review NIKKOR 55-300mm - Sorin Voicu
Destinat formatului DX, obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR face parte din categoria teleobiectivelor zoom puternice (distanta focala echivalenta in format 35mm este de 82.5 – 450 mm). Este compact, usor, si se incadreaza perfect ca o nisa intre 55-200mm si 70-300mm. Cei care considera 200mm a lui 55-200 ca fiind insuficient pentru nevoile lor si care isi doresc cei 15mm „lipsa” la 70-300mm, vor iubi acest obiectiv.
Constructie:
La cei 530g ai sai este un teleobiectiv usor. Constructia per ansamblu este specifica Nikon. Materiale de calitate, inelul de zoom este mai mult decat generos (cca. 45mm latime). Inelul de focalizare, de o latime aproximativa de 13mm, este amplasat in extremitatea obiectivului. Elementul din fata se roteste in timpul focalizarii, astfel ca folosirea filtrului de polarizare sau a filtrelor graduale creeaza mici inconveniente in utilizare. Tubul cu lentila frontala iese in afara in momentul zoom-ului cca. 44mm cu focalizare la infinit. La o distanta minima de focalizare si la distanta focala maxima de 300mm, lungimea obiectivului se mareste cu cca. 58mm. La toate acestea se adauga alti cca. 48mm daca se foloseste parasolarul. De remarcat faptul ca tubul care iese in afara atat la focalizare, cat si la zoom, nu prezinta joc, fapt ce denota o constructie robusta.
Nu am remarcat jocuri exagerate. Plasticul este de calitate, la fel si cauciucul care imbraca inelul de zoom si inelul de focalizare. Montura este una de metal. Montat pe un D90, exista un foarte mic joc la monturi, un lucru de altfel normal. Trebuie remarcat cauciucul de protectie impotriva prafului si a stropilor de apa de pe montura obiectivului.
Parasolarul de tip baioneta inclus este din plastic de calitate, cu sistem de prindere cu mici gheare, sistem care face posibila prinderea de obiectiv in orice pozitie (elementul cu lentila frontala a obiectivului are un sant de care se prinde cele patru mici gheare are parasolarului). Singurul punct negativ, ca sa zic asa, la acest sistem de prindere este jocul usor al parasolarului.
Husa de obiectiv este specifica Nikon, neagra, moale, imita pielea, foarte compacta atunci cand nu este folosita, iar in caz de forta majora poate fi folosita si ca fibra de curatat obiective.
Motorul de focalizare este din categoria SWM (Silent Wave Motor) pentru focalizare automata rapida si silentioasa. Sistemul optic de reducere a vibratiilor (VR II) este de generatia a doua, care pur si simplu incanta utilizatorul cu eficienta sa.
Distanta focala: 300mm
Timp de expunere: 1/15s
Diafragma: f/5.6
Calitatea optica:
Nu am avut nimic de reprosat obiectivului din acest punct de vedere. Cele doua elemente ED (dispersie extrem de redusa a radiatiilor, responsabila de corectia impotriva aberatiilor cromatice, aberatii caracterizate in special prin borduri policrome ale contururilor) contribuie din plin la calitatea optica, la fel ca si elementul HRI (index mare de refractie) si Nikon Super Integrated Coating (SIC), responsabil de consistenta culorilor si de reducerea flare-ului (degradare a imaginii datorita alterarii fasciculului de lumina la trecerea prin obiectiv), asa cum se poate observa din imaginea de mai jos. Am ales special fotografia datorita culorii gri metalice a masinii, culoare care favorizeaza aparitia de aberatii cromatice intr-un cadru foto.
Timp de expunere: 1/400s
Diafragma: f/6.3
Distanta focala: 300mm
Observati, va rog, calitatea obiectivului prin prisma aberatiilor cromatice. Un ochi antrenat poate sesiza o usoara tenta verde si/sau roz la intersectiile cu contrast extrem. Acolo unde lumina este puternic reflectata (steaua Mercedes dreapta si coltul barei de protectie dreapta) nu se observa insa nimic. Din punctul meu de vedere, absolut incantator.
in privinta claritatii, lucrurile sunt la fel de imbucuratoare. Obiectivul este clar inca de la diafragma maxima.
Diafragma: f/5.6
Distanta focala: 300mm
Detalii suficient de bogate avand in vedere diafragma de f/5.6 la o distanta focala de 300mm, distanta unde de obicei majoritatea obiectivelor sunt mai soft decat la distanta focala de inceput. Daca luam in considerare si directia de deplasare si viteza subiectului (salvarea era in misiune), viteza de focalizare se incadreaza si ea in performantele bune de pana acum ale obiectivului.
Focalizarea:
Viteza de focalizare si precizia acesteia se incadreaza in standard. Trebuie sa recunosc totusi, nu este un obiectiv pentru actiuni „extreme”, cum ar fi curse automobilistice, evenimente aeronautice la care participa avioane de mare viteza sau evenimente sportive in sala (acest din urma exemplu mai ales datorita luminozitatii scazute a obiectivului, care influenteaza si focalizarea), unde rapiditatea si luminozitatea sunt esentiale. Unii l-ar putea considera lent, altii suficient de rapid. Acest lucru depinde si de perceptia fiecaruia. Eu personal am fost multumit, desi un pic de viteza in plus nu m-ar fi deranjat.
Poate fi folosit excelent in excursii foto citadine sau in natura, pentru fotografii de portret in aer liber, pentru situatiile in care, din diverse motive, dorim sa nu alteram cadrul prin remarcarea prezentei noastre sau cand apropierea de subiect este imposibila (cum ar fi de exemplu gradina zoologica).
Bokeh:
Bokeh-ul este unul placut, asa cum se poate observa din imaginile prezentate mai jos (sa nu uitam ca obiectivul are 9 lamele de diafragma cu capetele rotunjite).
(umbra)
(umbra cu fundal luminos)
Per total, impresia pe care mi-a lasat-o obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300 mm 1:4.5-5.6G ED VR este una foarte buna avand in vedere segmentul din care face parte si in ciuda comentariilor si parerilor negative de pe Internet. L-am folosit cu placere, atat pe strada, cat si la concerte si portrete.
Il recomand cu caldura.
Caracteristici tehnice:
Constructie : 17 elemente in 11 grupe
Distanta focala : 55-300mm (echivalent 82.5 – 450mm in format 35mm)
Diafragma : f/4.5 – 5.6
Lamele diafragma : 9 lamele
Filet filtru : 58mm
Distanta minima de focalizare : 140cm
Raport de marire : 0,28x
Unghi de cuprindere : 28°50'(55mm) - 5°20'(300mm)
Dimensiuni : lungime 123mm
diametru maxim 76,5 mm
Greutate : 530g
review, nikkor, fotografii, teste, obiectiv, 55-300mm, nikon, pareri, af-s dx nikkor 55-300mm 1:4.5-5.6g ed vr
citeste tot
citeste tot
Nikon COOLPIX P900 prezinta lumea mansardelor si a acoperisurilor din Bucuresti - de Cristian Nicolau
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot