Tutorial: Fotografierea in biserica
Perioada sarbatorilor pascale aduce cu sine o pleiada de oportunitati fotografice ce pot fi exploatate, dar toate se lovesc de o mare problema: absenta luminii. Acest lucru poate parea paradoxal in conditiile in care multe notiuni religioase se invart in jurul "luminii". Vom incerca in acest articol sa abordam toate aspectele legate de fotografierea in lacasele de cult, de la echipamentul necesar, la tehnica si postprocesare.
Inainte de a intra in detalii tehnice, vom pleca de la premisa ca aveti acceptul slujitorilor bisericii de a fotografia. Sa incepem asadar cu...
Aparatura recomandata
Asa cum bine stiti, la Nikon, puteti alege din trei categorii de aparate: aparate compacte COOLPIX, aparate cu obiective interschimbabile Nikon 1 si aparate cu obiective interschimbabile cu vizare prin obiectiv DSLR (digital single lens reflex). Vom incerca sa va oferim cele mai bune solutii pentru fiecare categorie.
Nikon COOLPIX
In cazul fotografierii in medii slab iluminate, cum sunt bisericile ortodoxe, folosirea unei sensibilitati ISO ridicate este de cele mai multe ori obligatorie. Cum calitatea imaginii la valori ISO mari este strans legata de dimensiunea senzorului, prima recomandare este noul Nikon COOLPIX A, care foloseste un captor CMOS in format DX, asemenea fratilor mai mari din gama DSLR, cu o rezolutie de 16,2 megapixeli. Impreua cu obiectivul sau NIKKOR cu focala de 18,5mm, ce ofera un unghi de camp echivalent obiectivelor de 28mm in format 35mm, si diafragma f/2.8, Nikon COOLPIX A este ideal pentru acest gen fotografic. Pe langa performantele la sensibilitati ISO ridicate, Nikon COOLPIX A are avantajul ca este extrem de compact si nu atrage atentia.
Nikon COOLPIX A
Urmatoarele modele pe lista sunt Nikon COOLPIX P7700 si COOLPIX P330, amandoua incorporand un senzor CMOS de 1/1,7 inci cu iluminare din spate si 12 megapixeli. Senzorii cu iluminare din spate maximizeaza cantitatea de lumina, asigurand o mai buna performanta la sensibilitati ISO ridicate. In plus, ambele ofera tehnologia VR de reducere a vibratiilor care va permite sa folositi timpi de expunere mai lungi fara a avea imagini miscate si pot inregistra in format RAW sub forma de fisiere .NRW, mult mai potrivite pentru editarea ulterioara.
Nikon COOLPIX P330
Nikon COOLPIX P7700 ofera un ecran rabatabil ce usureaza incadrarile din unghiuri inedite si un obiectiv cu zoom optic 7,1x cu o focala echivalenta ce acopera plaja 28-200mm si diafragma maxima f/2.0-4.0. Pe de alta parte, Nikon COOLPIX P330 este mai compact si ofera un obiectiv cu zoom optic mai mic, 5x, ce acopera plaja focala 24–120 mm, si ofera o diafragma luminoasa f/1.8 la capatul cel mai scurt de 24mm. Astfel, Nikon COOLPIX P330 se dovedeste a fi putin mai wide si mai luminos decat varful de gama Nikon COOLPIX P7700.
Nikon COOLPIX P7700
Nikon 1
Aparatele avansate cu obiective interschimbabile Nikon 1 incorporeaza toate aceiasi senzori CMOS in format CX ce masoara 13,2 mm x 8,8 mm, cu rezolutii intre 10,1 megapixeli si 14,2 megapixeli. Desi performantele la valori ISO ridicate sunt similare, cea mai buna manevrabilitate si cel mai facil acces asupra functiilor sunt oferite de catre varful de gama, Nikon 1 V2. Totusi, obiectivele folosite sunt mai importante cand vine vorba de fotografierea in conditii de iluminare nefavorabile.
Iata cele mai bune obiective 1 NIKKOR pentru fotografierea in biserica:
1 NIKKOR VR 6.7-13mm f/3.5-5.6 este cel mai wide obiectiv pe care il puteti monta pe un aparat Nikon 1, oferind un unghi de camp echivalent plajei focale 18-35mm. Astfel, puteti surprinde cadre largi cu oamenii veniti la biserica. Sistemul VR permite folosirea unor timpi de expunere mai lungi, corespunzatori luminii slabe.
1 NIKKOR 10mm f/2.8 este un obiectiv grand-angular luminos ce ofera o focala echivalenta de 27mm. Pe langa avantajele oferite de diafragma f/2.8, este si foarte compact si va ajuta sa obtineti cadre fara sa atrageti atentia.
Pentru potrete si close-up-uri, 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 este solutia ideala, acest model oferind o focala echivalenta de 50mm. In prezent, 1 NIKKOR 18.5mm este cel mai luminos obiectiv pe care il puteti monta pe un aparat Nikon 1, fiind extrem de folositor pentru fotografierea in biserica. Combinatia dintre distanta focala si diafragma luminoasa va ajuta sa obtineti o profunzime de camp mica, ideala pentru separarea subiectului de fundal.
Nikon DSLR
Cand vine vorba de calitatea imaginii la sensibilitati ISO ridicate, aparatele Nikon DSLR ofera cea mai buna performanta. Nu vom vorbi despre modele de aparate, dar trebuie spus ca DSLR-urile full-frame Nikon D600, D800/E si Nikon D4 se descurca cel mai bine cand vine vorba de sensibilitati ISO peste 1600-3200.
Nikon D600
Asadar, iata o lista de obiective recomandate pentru fotografierea in biserica: NIKKOR AF-S DX 17-55mm f/2.8G ED-IF, NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S DX 35mm f/1.8G, NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8G ED, NIKKOR AF-S 28mm f/1.8G, NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 50mm f/1.8G, NIKKOR AF-S 85mm f/1.8G, NIKKOR AF-S 85mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 35mm F1.4G si NIKKOR AF-S 24mm f/1.4G ED, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II.
NIKKOR 50mm F/1.4G
NIKKOR 28mm F/1.8G
Odata echipati corespunzatori, sa trecem la fotografiatul propriu-zis.
Tehnica fotografica si postprocesare
Asa cum precizam si la inceput, conceptul de la care trebuie sa plecati atunci cand fotografiati in biserica este cantitatea de lumina limitata. Toate elementele tehnice pleaca de la aceasta premisa.
In primul rand, sa vorbim putin despre motivele imaginilor miscate. Fotografiile nu ies suficient de clare in doua cazuri: atunci cand subiectul se misca in timpul fotografierii sau atunci cand folositi un timp de expunere necorespunzator distantei focale a obiectivului. Primul motiv se corecteaza alegand momentul potrivit declansarii, atunci cand subiectul este static. Face exceptie situatia in care realizati o fotografie in care evidentiati tocmai miscarea.
©Adrian Baicea, ISO 1600, 27mm (in format 35mm), f/3.5, 1/30
Al doilea motiv este unul asupra caruia aveti mai mult control. Regula spune ca pentru o focala x a obiectivului folosit, trebuie sa folositi un timp de expunere care este cel putin 1/x. De exemplu, sa presupunem ca fotografiat cu un aparat Nikon D600, pe care aveti montat un obiectiv cu focala de 35mm. In acest caz, se recomanda un timp de expunere nu mai lung de 1/35 dintr-o secunda. Cum 1/35 nu este o valoare pe care o puteti selecta, optati pentru 1/40.
©Mihai Moiceanu, Nikon D100, NIKKOR AF 17-35mm f/2.8 ISO 1000, 33mm (in format 35mm), f/3.5, 1/30 - o exceptie la regula cu 1/distanta focala
Trebuie sa aveti in vedere ca pe aparatele DX sau CX, focala inscrisa pe obiectiv trebuie inmultita cu factorul de crop pentru a ajunge la timpul de expunere recomandat. Astfel, pentru un obiectiv cu focala de 50mm montat pe un Nikon D7100, timpul minim recomandat este de 1/75 (1/80), rezultat in urma inmultirii focalei de 50mm cu factorul de crop de 1.5x.
©Aurel Rapa, Nikon D3, NIKKOR 20-35mm f/2.8D, ISO 2500, 24mm, f/2.8, 1/60
©Aurel Rapa, Nikon D3, NIKKOR 20-35mm f/2.8D, ISO 2500, 20mm, f/2.8, 1/50
Fotografii profesionisti incalca de multe ori acest principiu si folosesc timpi de expunere mai lungi decat este recomandat, dar aceasta abilitate este rezultatul experientei acumulate de-a lungul anilor.
©Mihai Moiceanu, Nikon D100, NIKKOR AF 17-35mm f/2.8 ISO 1000, 35mm (in format 35mm), f/2.8, 1/20 - o exceptie la regula cu 1/distanta focala
Tehnologia VR de reducere a vibratiilor de la Nikon va vine in ajutor atunci cand lucrati cu timpi mai lungi de expunere. Astfel, aparatele sau obiectivele care incorporeaza aceasta tehnologie permit folosirea de timpi de expunere mai lungi cu pana la aproximativ 4 trepte. Presupunem bineinteles ca subiectul este static sau relativ static. Mai multe detalii despre tehnologia VR aici.
Totusi, aceasta regula nu va garanteaza ca veti obtine imagini clare, ci trebuie privita ca un punct de plecare. La fel de importanta este si pozitia de fotografiat. Lucrand cu timpi de expunere mai lungi, este foarte important sa aveti o pozitie cat mai stabila, pentru a minimiza efectele miscarii aparatului foto. Acest lucru implica sustinerea aparatului foto cu ambele maini, cea stanga sustinand obiectivul. O pozitie corecta inseamna ca mana sta sub obiectiv si nu in lateralul lui. Coatele trebuie tinute pe langa corp si sprijinte de cutia toracica (oricat de ciudat poate parea). Daca folositi vizorul optic, acela este un alt punct de sprijin.
©Aurel Rapa, Nikon D3, NIKKOR AF 20-35mm f/2.8D, ISO 1600, 35mm, f/2.8, 1/100
Iata-ne ajunsi si la primul pas in vederea obtinerii expunerii, setarea sensibilitatii ISO. Ca regula de baza, ISO 800 este valoarea minima la care fotografiati in biserica, mai ales in cele ortodoxe. Dezoltarile din ultimii ani in domeniul senzorilor CMOS folositi de catre Nikon au ridicat stacheta, astfel incat foarte multi fotografi profesionisti lucreaza in astfel de spatii cu sensibilitati care pleaca de la ISO 1600 si 3200.
Dupa sensibilitatea ISO, trebuie sa aveti un balans de alb corect. In cazul in care fotografiati JPG, realizarea balansului de alb este cu atat mai importanta. Desi se intampla de multe ori ca intr-o biserica sa aveti diferite temperaturi de culoare, in general balansul de alb trebuie setat pe incandescent. In mod ideal, este recomandat sa fotografiati in modul RAW si sa faceti un balans de alb manual inainte de a incepe fotografierea propri-zisa pentru a usura post-procesarea ulterioara. Balansul de alb manual se obtine cu ajutorul unui obiect alb/gri in lumina in care urmeaza sa fotografiati. Mai multe detalii despre balansul de alb aici.
©Stelian Pavalache
Cand vine vorba de fotografiatul efectiv, noi va recomandam sa folositi modul A, prioritate de diafragma, sau M, manual. De preferat sa incepeti sa lucrati intai cu A si daca doriti sa experimentati sau va simtiti stapani pe cunostinte, sa treceti pe M.
In modul prioritate de diafragma, voi setati valoarea diafragmei, iar aparatul calculeaza timpul de expunere. La aparatele compacte, diafragma cea mai deschisa este disponibila la capatul cel mai scurt, astfel incat este recomandat sa folositi acea focala. La aparatele Nikon 1 sau DSLR, setati diafragma cea mai deschisa pe care o ofera obiectivul atasat. O alta practica des intalnita la obiectivele cu focala fixa, ca NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G sau NIKKOR AF-S 85mm f/1.8G, este sa inchideti diafragma cu o fractiune de stop sau chiar cu un stop pentru o profunzime de camp mai mare. Este foarte important sa retineti ca diafragmele foarte deschise impreuna cu distantele mici de focalizare implica o profunzime de camp redusa. Orice miscare a subiectului sau a voastra dupa punerea la punct se va traduce printr-o imagine neclara, ceea ce ne aduce la un alt aspect foarte important si anume: focalizarea. Mai multe detalii despre profunzimea de camp aici.
©Aurel Rapa, Nikon D3, NIKKOR AF 20-35mm f/2.8D, ISO 2500, 35mm, f/2.8, 1/80
In mod clasic, data fiind natura statica a subiectilor in biserica, ar trebuit folosit modul AF-S, in care odata realizata focalizarea automata, aparatul nu va refocaliza daca distanta de focalizare se schimba. Totusi, avand in vedere ca veti lucra cu diafragme foarte luminoase, este recomandat sa folositi modul AF-C. Astfel, atata timp cat veti tine apasat butonul de declansare pana la jumatate, aparatul va focaliza continuu, compensand orice schimbare a distantei de focalizare. Pentru cele mai bune rezultate, zona AF trebuie setata pe AF punct unic (Single Point-AF). Mai multe detalii despre focalizarea automata aici.
Dupa ce transferati fotografiile pe calculator, urmeaza etapa de post-procesare. Aici, veti corecta expunerea daca este cazul, tinand cont de faptul ca la sensibiltiati ISO ridicate aceste corectii vor avea ca efect secundar aparitia zgomotului de imagine. Daca ati fotografiat RAW, puteti controla In Capture NX 2 si ViewNX 2 cu precizie balansul de alb, Picture Control si Active D-Lighting. Date fiind conditiile nefavorabile de fotografiat, va recomandam sa deschideti umbrele si sa inchideti tonurile luminoase, bineinteles in anumite limite pentru a pastra o calitate buna a imaginii.
Dupa ce aplicati toate corectiile necesare, va recomandam sa folositi functia de reducere a zgomotului (noise reduction) din Capture NX 2, care are de curand o optiune noua Better quality 2012, cu rezultate imbunatatite fata de setarile precedente.
Nu ezitati sa oferiti si sfaturile voastre legate de fotografierea in biserica!
Fotografii articol:
Aurel Rapa
Mihai Moiceanu
tutorial, biserica, fotografiatul in biserica
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot