Cum sa ingheti momentul? - cu Morten Rygaard
Nikon a discutat cu unul dintre ambasadorii brandului, Morten Rygaard, despre fotografia "high-speed". Morten a calatorit in toata lumea pentru a realiza portrete incredibile ale vedetelor ca 50 Cent, Justin Bieber si Arnold Schwarzenegger, dar si fotografii de concert la U2, The Rolling Stones si Madonna.
Fotograful danez stie ca orice se poate intampla intr-o fractiune de secunda. Inghetarea momentului concomitent cu realizarea unei fotografii extraordinare a devenit o sarcina mult mai usoara cu tehnologia actuala. Din acest motiv, el se asteapta la imagini deosebite de acest gen in viitorul apropiat.
Ne poti spune de ce fotografia "high-speed" este atat de interesanta?
Acest stil este o modalitate unica de a surprinde imagini pe care ochiul uman nu le-ar putea inregistra pentru ca se intampla prea repede. Cu fotografia high-speed, poti surprinde o explozie sau sa ingheti miscari care se intampla incredibil de rapid. In trecut, acest stil era des intalnit in fizica, cercetari medicale si sport, dar in ultimul timp a inceput sa fie folosit pentru largirea orizonturilor creative.
© Morten Rygaard, Nikon D4 la 62mm, ISO 100, f/5, timp de expunere 1/125
De ce vom vedea mai multe fotografii de acest fel in 2013?
Fotografia "high-speed" deschide un univers ce nu este accesibil nativ ochiului uman. Cum arata de fapt o picatura de ploaie care loveste o suprafata, apa cand este turnata in pahar sau un ou care se loveste de pardoseala? Fotografii incep sa isi da seama ca pot observa singuri aceste detalii doar cu ajutorului unor trucuri simple.
© Morten Rygaard, Nikon D4 la 48mm, ISO 3200, f/9, timp de expunere 1/250
Sfaturile lui Morten despre obtinerea unor fotografii "high-speed" de efect:
Blitul este cheia – Blitul este vital in inghetarea miscarii, lucru esential in fotografia high-speed. Blitul ar trebui sa fie aprins intre 1/800 si 1/2000 dintr-o secunda pentru a crea efectul dorit.
Puneti aparatul si bliturile pe trepiede/stative – Acest lucru va usura considerabil intreg procesul, mai ales daca experimentati cu mai multe blituri simultan. Incercati sa realizati cadrul intr-o incapere complet intunecata – veti crea imagini deosebite daca expuneti subiectul doar cu lumina blitului.
© Morten Rygaard, Nikon D4 la 31mm, ISO 4000, f/3.5, timp de expunere 1/250
Controlati durata scanteii blitului mai degraba decat timpul de expunere – Alegeti sa controlati manual puterea blitului si reglati nivelul la 1/128 pentru a obtine o durata a scanteii de pana la 1/38500 dintr-o secunda. Pare destul de tehnic, dar nu este.
Folositi un declansator de sunet – Daca sunteti in intuneric, acest dispozitiv va declansa blitul exact in momentul in care detecteaza zgomot. Senzorii pot fi folositi pentru surprinde evenimente la doar cateva milisecunde dupa ce au avut loc.
Retineti ca nu exista o reteta batuta in cuie – Metodele fotografice variaza intre folosirea unor durate foarte scurte ale scanteii bliturilor si realizarea a mai multe cadre intr-un timp foarte scurt. Depinde de subiectul fotografiat, asa ca experimentati.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot