VIA PANAM: la capatul lumii - de Kadir van Lohuizen
O calatorie la capatul lumii poate parea ceva dintr-un basm, dar iata ca fotojurnalistul Kadir van Lohuizen, folosind autostrada pan americana ca punct de referinta in calatoria sa din Chile pana in Alaska, chiar face o calatorie la capatul lumii. Via PanAm este o este o calatorie prin 15 tari, care se va desfasura pe parcursul a zece luni, urmarind migratia in cele doua Americi si rolul pe care l-a jucat in schimbarile economice si politice din ultimii ani. In acest prim articol Kadir van Lohuizen ne relateaza inceputul acestei expeditii.
Punctul meu de plecare este Puerto Toro, care este mult mai la sud de Tara de Foc (Patagonia), in America de Sud. Vreau sa incep proiectul Via PanAm in orasul cel mai sudic din lume, care, în conformitate cu ceea ce spun argentinienii, este Ushuaia, dar dupa ce am studiat hartile aflu ca e Puerto Toro, localizat pe Insula Navarino, doar putin mai la nord de Capul Horn. Pe harta este destul de usor de gasit. Dar a ajunge acolo, este totusi o alta poveste. Din Puerto Williams, cel mai apropiat oras, exista un feribot, dar... merge o data pe luna!
Harta Puerto Toro, pe Insula Navarino, la nord de Capul Horn
Copyright Imagine © Kadir van Lohuizen / NOOR
Proiectul meu va dura un an, in calatoria mea de a investiga migratia contemporana. Iar avand in vedere ca destinatia finala este orasul Deadhorse in nordul Alaskai, trecand prin cincisprezece tari, voi petrece intre una pana la trei saptamani in fiecare tara; nu este foarte mult pentru un fotograf documentar, care este obisnuit sa-si dedice mult timp pentru fiecare subiect.
Deci, ce sa fac? Solicit ajutorul marinei din Chile, intreband daca ma pot transporta in Puerto Toro. Marina militara chiliana accepta si intr-o dimineata rece, cand cade prima zapada in muntii de pe cealalta parte a Canalului Beagle, o naveta a marinei ma asteapta si doua ore mai tarziu ajungem la destinatie si o barca gonflabila ma duce la tarm.
Puerto Toro este foarte mic, numai saisprezece familii si foarte linistit. Foarte putini din populatia indigena originala, Yagan, mai exista si acum este un sat de imigranti care au venit aici sa pescuiasca. Sunt intr-un sat in care nu se intampla nimic, dar am cateva ore la dispozitie si ar trebui sa fac fotografii bune, sa filmez si chiar sa inregistrez o emisiune radio (eu fac scurte documentare saptamanale pentru postul de radio public olandez).
Din fericire ma intalnesc cu unii localnici si am posibilitatea de a asculta povestile lor despre modul in care au emigrat in acest mic sat adormit.
Imagine a unei familii din Puerto Toro
Copyright Imagine © Kadir van Lohuizen / NOOR
Ma intalnesc cu Jose Katrin, care este un marinar clasic, dur la exterior si cu o inima de aur. Ma invita la el acasa sa o cunosc pe sotia sa, Sonia, care nu se mai opreste din vorbit si chicotit. Ea imi spune ca acum 40 de ani tatal ei a luat-o in canoe catre Porto Toro, in cautarea unui nou loc in care sa traiasca si nu au mai plecat de aici niciodata. O calatorie care mie mi-a luat doua ore, ei au facut-o in patru zile.
Norocul, de care ai nevoie de multe ori ca fotograf, este cu mine si gasesc niste barci pescaresti pe care le fotografiez. Sunt incarcate cu crabi. Gasesc locul perfect pentru a fotografia cand vad in departare trei tipi carand franghii. Sunt pescari care au venit in sat pentru o escala. Porto Toro este un punct popular de odihna pentru pescarii care se lupta cu marea agitata de la Capul Horn. Ma pozitionez pentru o compozitie buna si astept sa se apropie; uneori simti ca tocmai ai facut o imagine buna.
Pescari din Puerto Toro
Copyright Imagine © Kadir van Lohuizen / NOOR
Trebuie sa ma intorc pe acelasi traseu pentru a ajunge la punctul de plecare, nu este alt drum, doar apa. Calatoria inapoi este spectaculoasa, ploaia si cerul senin se schimba des. Delfinii si balenele sunt peste tot si chiar daca de obicei nu fotografiez color, cand apare curcubeul simt ca este momentul.
Curcubeu
Copyright Imagine © Kadir van Lohuizen / NOOR
Acum sunt gata de drum. Calatoria mea este pe cale sa inceapa. Ma indrept spre nord: 28000 de km! Urmatoarea oprire va fi Ushuaia. Acest oras este pe cealalta parte a Canalului Beagle, in Argentina si o escala pentru multe nave de croaziera. Apoi mai departe, in adevarata Tara de Foc, cu tinuturi vaste batute de vant si fermieri din toate colturile tarii sau din alta parte.
Acesta este doar începutul aventurilor lui Kadir van Lohuizen. Veti afla mai multe despre expeditia sa si imagini din calatoria lui Via Panam pe Nikonisti.ro in urmatoarele cateva luni. Puteti descarca si aplicatia multimedia a lui Kadir prin iTunes, unde veti gasi blogul sau, clipuri video, audio si fotografii. De asemenea, urmati-l pe Twitter.
Planuiti sa realizati un fotoreportaj? Sau poate deja ati realizat unul? Va invitam sa ne impartasiti fotografiile voastre in pagina noastra de Facebook.
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot