06 martie 2012

VIA PANAM, partea a sasea: Zonele de granita, Kadir van Lohuizen

In partea a sasea a proiectului Via PanAm  –  o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana – fotojurnalistul  Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin Guatemala si Mexic.


Granita dintre Guatemala si Mexic este in mare parte un rau: primul obstacol real pentru cei ce emigreaza inspre Statele Unite. Nu atat de mult din cauza raului, ci mai mult pentru ca Mexicul obliga obtinerea de vize pentru cetatenii din America Centrala. Unul dintre orasele de granita din Guatemala este Tecun Uman si, pentru multi, este locul de trecere. Oamenii ma avertizeaza in legatura cu orasul – este locul in care oameni si bunuri sunt traficate, adica unde sunt active cartelurile de droguri. Este deci esential sa lucrez cu un localnic din Guatemala care poate aranja detaliile calatoriei si sa am pe cineva care care sa ne dea informatii legate de siguranta.

Orasul arata ca genul de loc in care nu se intampla nimic, dar calatorind deja in cateva tari din America Centrala stiu ca aparentele pot fi inselatoare. Totusi, persoana mea de legatura care este proprietara unui magazin alimentar imi confirma ca zilele acestea este mai liniste si ca nu a vazut prea multe cadavre pe strada.

Zona de granita este o scena ciudata: trecerea legala se face pe un pod si imediat sub pod se face trecerea ilegala cu plute, care sunt de fapt camere de la cauciucurile camioanelor cu lemn deasupra. Din pacate, fotografii pot sa fie ghinionisti – in ziua in care am ajuns, pentru prima oara vreodata, plutele ilegale erau in greva. Nu puteam sa cred: contrabandistii in greva! Aparent, erau in conflict cu o doamna din Mexic, de pe partea cealalta, care controla toata activitatea.

Singura optiune la indemana era sa astept si sa sper ca greva se va termina, ceea ce a implicat o multime de "mañana". Dar indiferent de situatie, oamenii tot aveau sa treaca si, dimineata urmatoare, desi raul curgea periculos de repede, am gasit niste barbati care avansau cu greu. Deci pana la urma, greva a fost avantaj; de obicei, imaginile sunt cu oameni pe plute si eu am surprins oameni care trec inot. Totusi,  greva se termina dupa trei zile si eu am imaginea de care am nevoie.

 


Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 35mm, 1/2000, f4.5, ISO500
Image © Kadir van Lohuizen / NOOR

 

Puteti urmari mai jos un clip video cu plutele pe care l-am intregistrat cu Nikon D7000:

 




Partea mexicana este un oras comercial care freamata de activitate. Cu ani in urma, pe aici trecea trenul catre Statele Unite, dar din cauza unui uragan, sinele sunt aproape distruse. Este un tren ce porneste de la 300 de kilometri la nord pe care multi il iau ca sa evite punctele mexicane de frontiera. Este un tren de marfa, asa ca toata lumea calatoreste pe vagoane. Dar este riscant: unii cad, sunt jefuiti si altii sunt rapiti de catre carteluri.

 

Totusi, eu trebuie neaparat sa iau trenul, macar pe o distanta scurta. Siguranta este din nou o problema, dar un fotograf local care a mai mers cu trenul este dispus sa ma insoteasca; el ar trebui sa observe orice situatie potential periculoasa. Este o calatorie frumoasa, neconfortabila si uneori infricosatoare. Din acest motiv, am redus cantitatea de echipament: nu am decat D700 cu 17-35mm si  COOLPIX P7000 pentru partea video. Trebuie sa ma pot misca usor si nu vreau sa fiu jefuit…

 

Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 1/500, f2.8, ISO1250
Image © Kadir van Lohuizen / NOOR

 

Puteti sa vedeti mai jos doua clip-uri video ale pasagerilor de pe vagoanele de marfa. Pe primul l-am inregistrat cu Nikon COOLPIX P7000, iar pe al doilea cu Nikon D7000. Unul este realizat chiar de pe tren, iar al doilea dintr-un punct de langa calea ferata.

 

 

 

Este un drum foarte lung pana la granita cu Statele Unite; Mexicul e foarte mare. Oamenii trec prin diferite puncte: California, Arizona si Texas.


Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 1/500, f5.6, ISO200
Image © Kadir van Lohuizen / NOOR

Ma hotarasc sa merg la Nogales, granita cu Arizona. Autoritatile americane au construit un nou zid/gard, mai inalt, dar cu bare de fier prin care poti sa te uiti. Nu neaparat pentru transparenta, ci sa permita granicerilor americani sa vada ce se intampla pe partea cealalta. Pentru mine chestia asta suna ca si cum ai flutura un carnat sub ochii unui caine: Cam asa arata, dar nu ai voie…

 

Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 1/8000, f4.5, ISO640
Image © Kadir van Lohuizen / NOOR

Ca fotograf, mi se par foare greu sa lucrez la teme ca Mexic si granita. Sunt perfect constient ca multe cadre au fost deja realizate, si chiar foarte bine. Si eu ce as mai avea de adaugat? Este o intrebare buna, pe care ar trebui sa v-o puneti tot timpul. Sper ca pana la final, facand legaturi intre nord si sud si urmarind traseul emigrantilor, pot sa spun ceva ce nu a mai fost spus pana acum.


Am tot intrebat oamenii de ce vor sa mearga in Statele Unite. Este foarte scump (contrabandistii cer sume uriase), este foarte periculos, iar sansele sa gaseasca munca sunt astazi foarte mici. Multi cred in visul american, dar au si rude stabilite in Statele Unite, asa ca pleaca din motive de siguranta. Guatemala, Honduras, El Salvador si, mai nou, Mexic au devenit tari foarte periculoase.

Sunt pe cale sa ajung  pe taramul "visului american" si sper sa aflu ce a mai ramas din el inainte de a schimba caldura cu o iarna grea. Sper ca aparatele mele, care nu m-au dezamagit pana acum, sa reziste!


Via PanAm este un proiect ce se desfasoara pe o perioada de zece luni, in care Kadir van Lohuizen calatoreste prin 15 tari documentand migratia in cele doua Americi care a aparut ca urmare a conflictelor, razboaielor si problemelor economice.

partea, panam, kadir, lohuizen, sasea, granita



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
Nu exista comentarii publicate. Fii primul care adauga un comentariu!

Articole similare |
Articole recente
In a noua si ultima parte a proiectului Via PanAm – o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana –  fotojurnalistul  Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin Alaska si finalul...
citeste tot
In partea a opta a proiectului Via PanAm – o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana –  fotojurnalistul  Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin coasta de vest a Americii.   Ma...
citeste tot
In partea a saptea a proiectului Via PanAm – o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana –  fotojurnalistul  Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin America Centrala.Ma incearca un...
citeste tot
In partea a cincea a proiectului Via PanAm – o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana – fotojurnalistul Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin America Centrala, cu destinatii ca Panama,...
citeste tot
In partea a patra a seriei de articole dedicate proiectului Via PanAm, o calatorie care urmeaza autostrada Pan-Americana, fotojurnalistul Kadir van Lohuizen isi continua calatoria prin Ecuador si apoi trece granita in Columbia urmarind migratia...
citeste tot
Visam de ani de zile la o calatorie de genul asta. Nume precum Mongolia sau China imi aduceau instantaneu in minte imagini "exotice" pe care mi-as fi dorit sa le vad pe viu. Cand, in mod neasteptat, s-a intamplat, am vrut sa fiu cat se poate de...
citeste tot
In partea a treia a seriei de articole dedicate proiectului Via PanAm, o calatorie care urmeaza autostrada Pan-Americana, fotojurnalistul Kadir van Lohuizen ne prezinta minele de aur din junglele peruviene.In Peru, Amazonul cuprinde intinderi...
citeste tot
In episodul 2 din expeditia Via PanAm, fotojurnalistul Kadir van Lohuizen, care urmeaza autostrada pan-americana din Chile in Alaska, ne descrie calatoria sa la minele de lithium si lacurile sarate din Bolivia.Desi autostrada pan-americana nu trece...
citeste tot
O calatorie la capatul lumii poate parea ceva dintr-un basm, dar iata ca fotojurnalistul Kadir van Lohuizen, folosind autostrada pan americana ca punct de referinta in calatoria sa din Chile pana in Alaska, chiar face o calatorie la capatul...
citeste tot
Poate ca dupa 51 de ani, Nikon F nu mai pare un aparat atat de spectaculos, dar in momentul lansarii era unic. Oferea sistemul complet de care avea nevoie un fotograf profesionist, atat in ceea ce priveste obiectivele, cat si toate celelalte...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2025. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.