VIA PANAM, partea a cincea: America Centrala - de Kadir van Lohuizen
In partea a cincea a proiectului Via PanAm – o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana – fotojurnalistul Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin America Centrala, cu destinatii ca Panama, Costa Rica si Nicaragua.
Sa ajungi din Columbia in Panama nu e o treaba chiar usoara; este singura zona de pe continent unde nu exista autostrada Pan-Americana. Cunoscut ca "Darien Gap", este un teritoriu controlat de grupari paramilitare si de gherila. Ca fotojurnalist, se presupune ca trebuie sa iti asumi riscuri, care sunt bazate pe sfaturile unor oameni ce cunosc bine zona, iar de data asta a fost clar de la inceput ca nu pot trece pe acolo. Schimbarea traseului a insemnat o lunga calatorie cu barca de-a lungul coastei Caraibelor in Kuna Yala, patria bastinasilor Kuna care traiesc pe un arhipelag format din 365 de insule; arata ca un paradis.
Echipamentul meu foto a fost pus la incercare. Este incredibil de umed si, fiind pe o barca mica si neacoperita, s-ar putea ca aparatele foto sa fie afectate. Dar s-au descurca bine si continua sa functioneze; noile modele sunt foarte bine protejate impotriva umezelii. Partea trista este ca bastinasii Kuna vor trebui sa paraseasca zona incepand cu anul urmator. Nivelul in crestere al apelor face traiul aici mult prea periculos.
Cand incep sa fotografiez, ma lovesc de o problema: multi imi cer bani pentru pentru a aparea in imagini. In (foto) jurnalism, regula generala este sa nu platesti niciodata oamenii care apar in fotografii. Stai si explici de ce esti acolo si ce faci si de abia dupa aceea poti fotografia. Daca platesti, exista un risc sa distorsionezi realitatea, pentru ca oamenii o sa faca ceva ce nu ar face in mod normal.
Caut imagini care sa arate cat de aproape este apa de oameni si sa sugereze ca o mica furtuna va crea inundatii in toata regula.
Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 32mm, f8, 1/125, ISO250
© Kadir van Lohuizen / NOOR
Urmatoarea etapa a calatoriei mele este San Jose, capitala Costa Ricai, unde am ajuns dupa 15 ore cu autobuzul din Panama. Orasul este mic, dar, potrivit statisticilor, are cel mai mare procent de imigranti din lume – majoritatea fiind din Nicaragua.
Cred ca ar fi interesant sa documentez viata unei familii din Nicaragua care locuieste in Costa Rica si, cand ajung in Nicaragua, sa gasesc rudele care inca traiesc acolo. Mi se pare ca aceasta ar fi cea mai interesanta abordare, pentru ca pot sa arat unde isi au oamenii radacinile si sa inteleg mai bine motivele pentru care au plecat.
Practic insa, este greu sa gasesc o familie dispusa sa isi impartaseasca povestile, sa imi permita sa fotografiez si sa ma puna in contact cu rudele din Nicaragua.
Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 22mm, 1/600, f2.8, ISO250
© Kadir van Lohuizen / NOOR
E nevoie din nou de timp si rabdare. Totusi, e important sa stii ce anume vrei sa obtii si cum sa explici asta oamenilor. Pe de alta parte, e si o chestie de noroc... Mergeam prin cartierul unde traiesc multi nicaraguani cand am auzit dinspre o casa un cantec rap. Am intrebat cine canta si am aflat ca era un nicaraguan care locuia in apropiere. Mi-am gasit omul in persoana lui Douglas Contreras. Genul mai "smecher", Douglas a trecut de la statutul de membru al unei gasti la cel de rapper destul de cunoscut. In Nicaragua l-am cunoscut pe tatal sau.
Nikon D700, 35mm f1.4G, 1/60, f3.5, ISO640
© Kadir van Lohuizen / NOOR
E ciudat sa fiu intr-o parte a continentului in care tarile sunt brusc mici. Desi este un avantaj ca timpul petrecut calatorind este mai scurt, dezavantajul este ca trebuie sa planific totul minutios. In consecinta, programul este foarte strans, ceea ce nu prea este bine pentru fotografiat.
In plus, este o regiune destul de rau famata. El Salvador si Honduras se claseaza la nivel mondial pe locurile 1 si respectiv 2 in topul tarilor cu cele mai multe crime pe cap de locuitor. Sunt extrem de mirat cum Nicaragua poate sa fie cea mai linistita tara si El Salvador cea mai violenta, asta in ciuda faptului ca au istorii asemanatoare. Marea diferenta este ca salvatorienii au migrat catre Statele Unite in timpul razboiului si dupa, pana cand o treime din populatia tarii era acolo. Dar El Salvador are gasti si Nicaragua nu. Gastile originare din LA au fost exportate in El Salvador in anii '90, cand Statele Unite au inceput sa deporteze salvatorieni dupa semnarea acordurilor de pace. Acum, Maras si restul gastilor sunt peste tot, iar inchisorile sunt suprapopulate.
Nikon D700, 17-35mm f2.8 la 35mm, f2.8, 1/500, ISO320
© Kadir van Lohuizen / NOOR
Urmatoarea oprire va fi in Guatemala si Mexic pe unde mii de oameni incearca an de an sa atinga "visul american".
Via PanAm este un proiect ce se desfasoara pe o perioada de zece luni, in care Kadir van Lohuizen calatoreste prin 15 tari documentand migratia in cele doua Americi care a aparut ca urmare a conflictelor, razboaielor si problemelor economice.
partea, panam, kadir, lohuizen, america, america centrala, centrala, cincea
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot