VIA PANAM - Partea VIII: Coasta de vest a Americii, Kadir van Lohuizen
In partea a opta a proiectului Via PanAm – o calatorie personala din Chile in Alaska care urmareste autostrada Pan-Americana – fotojurnalistul Kadir van Lohuizen detaliaza expeditia sa prin coasta de vest a Americii.
Ma indrept din nou inspre nord, pe Highway 1 – un drum frumos ce leaga Coasta de Est a Californiei de San Francisco. Dureaza de doua ori mai mult timp ca pe autostrada, dar merita efortul. Nu foarte departe de Los Angeles aud un zgomot si, cand opresc, sunt siderat sa vad sute de foci-elefant pe plaja care au migrat spre sud pentru imperechere. Nu am vrut sa car prea mult echipament, asa ca cel mai lung obiectiv este doar cel de 105mm, dar e suficient pentru a fotografia focile.
Inregistrat cu Nikon D3s
Este prima oara cand ajung in San Francisco, dar este exact cum ma asteptam. Fac doar o prezentare, pentru ca sunt contra cronometru sa termin Via Panam. Avand in vedere ca am petrecut prea mult timp in America Centrala si Mexic, nu numai ca finantele mele s-au imputinat, dar sunt sub presiune sa respect termenele limita. Asa ca iau trenul din San Francisco direct catre Portland: departe de (sub)tropice si prima intalnire cu iarna. Aceasta este privelistea de care aveti parte calatorind cu trenul din San Francisco catre Portland.
Inregistrat cu Nikon D3s
Vreau sa fac o poveste in Oregon despre industria de exploatare a lemnului in care lucreaza mai multi emigranti, dar s-a dovedit a fi destul de greu, multe fabrici fiind inchise din cauza crizei. In plus, companiile se tem de taiatul ilegal si de conditiile slabe de munca. Trebuie sa iau o decizie: merg pe povestea cu lemnul si risc sa raman fara subiect sau imi gasesc altceva. Avand in vedere timpul limitat, ma hotaresc la optiunea a doua, asa ca voi documenta munca la fermele de lapte unde majoritatea angajatilor este de origine latina. Imaginea de mai jos infatiseaza un fermier langa ferma sa din Granger, Oregon.
Nikon D700, 17-35mm f2.8 at 19mm f6-3, 1/5000, ISO 320. Image © Kadir van Lohuizen / NOOR
Nu este deosebit de frig, dar este multa zapada, iar zilele sunt scurte; trebuie sa imi reglez ritmul comparativ cu ultimile luni. Sunt nevoit sa estimez care sunt cele mai bune momente in termeni de lumina, ISO si compensarea expunerii. Nu e cea mai usoara treaba dupa toata tensiunea din America Centrala (acelea au fost niste conditii foarte dificile de lucru), dar trebuie sa spun ca ma descurc mai bine in acele situatii, unde stiu ce vreau sa transmit cu imaginile mele. Marturisesc ca plimbatul printr-o ferma de lactate poate fi destul de plictisitor...
Nikon D700, 17-35mm f2.8 at 22mm f5.6, 1/250, ISO 400. Image © Kadir van Lohuizen / NOOR
Sunt multe ferme de lactate aici, cu mii de vaci in Statul Washington. Una dintre ele este Mountain Meadow Dairy, o ferma mica de lactate bio cu 500 de vaci si opt angajati mexicani. Christian, care a venit in Statele Unite in 2001, este unul dintre ei. Un prieten de-al lui care lucra deja acolo l-a sfatuit sa vina si el din satul indepartat din Mexic. Sase ani mai tarziu s-a intors sa isi aduca si sotia. Cei doi copii s-au nascut aici, in Statele Unite, asa ca sunt cetateni americani, in timp ce Christian si sotia sa raman emigranti.
Canada este urmatoarea pe lista, cea mai mare tara de pe tot continentul, dar eu voi calatori doar pe Coasta de Vest. Dupa destul de multe povesti din sud cu probleme indigene, chiar vreau sa studiez canadienii aborigeni. Multi s-au mutat in Vancouver sperand sa gaseasca de lucru si, in acelasi timp, sa nu isi piarda identitatea. Sunt surprins de noua generatie, dintre care multi muzicieni si artisti, care incorporeaza in munca lor elemente legate de mostenirea ancestrala.
Nikon D3s, 50mm f1.4 at 1/4000, f1.4, ISO200. Image © Kadir van Lohuizen / NOOR
Imaginea de mai sus infatiseaza Marsul Memorial al Femeilor ce se tine in partea de est a Vancouver-ului. Este un eveniment anual care comemoreaza sute de femei (majoritatea aborigene) care au disparut in ultimii cincisprezece ani, multe dintre care au fost violate si ucise. Doar in Vancouver sunt investigate in prezent 68 de cazuri.
Nikon D700, 17-35mm f2.8 at 17 mm, f3.5, 1/640, ISO320. Image © Kadir van Lohuizen / NOOR
Aceasta imagine il arata pe Ronnie Dean Harris, alias Ostwelve, un rapper ce traieste in Vancouver. Bastinas Stola, el viziteaza din cand in cand rezervatia unde a crescut.
partea, panam, kadir, lohuizen, coasta, vest, americii
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot