Din lada de zestre a bunicii - de Robert Dumitru
Fotograful Robert Dumitru a dorit sa celebreze Ziua Nationala printr-un articol dedicat unei sedinte foto in care a surprins frumusetea portului popular romanesc autentic:
Parca sedinta aceasta foto a asteptat inceputul lui decembrie ca sa fie publicata, caci recunosc, fotografiile sunt facute la inceput de toamna. Ideea mi-a rasarit intr-un colt al mintii atunci cand Corina mi-a spus ca avea acasa piese de costum autentic traditional romanesc vechi de 100 de ani: ie purtata de strabunica de la Spineni, marama, bete, fusta si zavelci la fel de vechi, toate de origine olteneasca.
Atunci mi-am zis ca e o idee ce trebuie neaparat exploatata, mai ales ca era vorba mai mult decat de o sedinta foto, era vorba de fapt de surprinderea autenticitatii unor piese vestimentare vechi de cand lumea, piese vestimentare ce formeaza portul popular romanesc si mai larg vorbind, identitatea nostra de romani.
Zis si facut, mi-am luat Nikonul D700, impreuna cu obiectivele 28mm f/1.8 Nikon, 50mm f/1.4 Nikon si 100mm f/2.8 third party. Am asezonat cu blitul SB910 Nikon plus umbrela de difuzie si un filtru de polarizare circulara.
Acum sa le luam pe rand: am optat pentru obiectivele pe care le-am enumerat intrucat pe langa fotografiile de portet, unde m-am ajutat de 50mm f/1.4 si 100mm f/2.8, mi-am dorit sa surprind si “logistica” Muzeului Satului, care a completat perfect costumul si a creat atmosfera pe care mi-am dorit-o pentru aceasta sesiune. Asadar, obiectivul wide AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G de la Nikon si-a facut treaba pe deplin.
Pentru ca iesise deja soarele si am fost oarecum nevoit sa fac majoritatea fotografiilor in zone cu umbra ca sa evit zonele arse, am folosit si umbrela de difuzie cu blitul pentru cateva cadre cu soarele in fata. Practic blitul extern este folosit ca lumina de umplere, intrucat soarele, fiind intens, creaza umbre neplacute pe subiect. Astfel, umbrele vizibile sunt “umplute ” cu lumina blitului.
Filtrul de polarizare m-a ajutat in cadrele la care am tras cu diafragma mare in lumina puternica: e util mai ales atunci cand nu aveti un filtru gradual. Spre exemplu, prea multa lumina strica in situatia in care am realizat un portret la exterior cu f/1.8, asa ca am montat un filtru de polarizare. Este de dorit sa achizitionati filtrul de polarizare cu diamentrul potrivit pentru cel mai mare obiectiv, iar pentru cele mai mici puteti monta inele step-up. Filtrul de polarizare va va fi de folos si atunci cand doriti sa eliminati reflexiile (mai putin cele metalice) sau cand doriti sa surprindeti peisaje – veti avea ca rezultat un cer mult mai intens si niste nori ca de vata de pufosi.
Si pentru ca am vrut sa recreez atmosfera anilor 1900, fotografiile au fost editate mai apoi in Lightroom si Photoshop pentru adaugarea unui aer de “vechi”.
Va lasam acum in compania fotografiilor. Pe Robert Dumitru il puteti gasi si pe site-ul sau.
nikkor, fotografii, d700, nikon, robert dumitru, costum popular, portului popular romanesc
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot