Nikon D3300, entry-level-ul avansat - de Eduard Gutescu
Nikon D3300 este cel mai nou DSLR cu senzor APS-C din categoria Entry-Level, lansat in 2014 de catre compania nipona. Am gasit ocazia perfecta pentru a testa acest aparat odata cu tura foto din masivul Bucegi. Avand nevoie de mobilitate pentru a parcurge traseele montane, am optat pentru un aparat usor si de un obiectiv care sa imi acopere o plaja focala cat mai mare, adica Nikon D3300, NIKKOR AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR II si NIKKOR AF-S DX 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR, care este un obiectiv in format DX cu zoom puternic si acoperire de la unghi larg la super-tele.
D3300 vine cu un senzor imbunatatit in comparatie cu predecesorul sau D3200, el deosebindu-se prin absenta filtrului low-pass de pe senzorul CMOS si cu un procesor de imagine nou (EXPEED IV), ce permite o sensibilitatea ISO maxima crescuta cu o treapta, de la ISO 12.800 la 25.600. Obturatorul a fost si el imbunatatit, iar acum D3300 se poate lauda o rafala de pana la 5 cadre pe secunda (fata de doar 4fps la D3200 sau alte aparate entry-level asemanatoare).
Chiar si modul video a suferit imbunatatiri, aparatul fiind acum capabil sa inregistreze secvente video Full HD cu pana la 60 de cadre pe secunda (1080 60p). Dimensiunile body-ului sunt similare modelului anterior, principala diferenta fiind data de noul obiectiv de kit retractabil. Acestuia i se poate retrage blocul optic frontal in interior, micsorand astfel dimensiunile exterioare ale aparatului cu pana la 25%. Obiectivul poate fi retractat mecanic, prin rotirea inelului de zoom si apasarea butonului special de pe suprafata acestuia. Meniul lui Nikon D3300 este similar din punct de vedere al organizarii cu DSLR-urile din gama superioara a producatorului japonez. Din acest punct de vedere, familiarizarea cu meniul lui Nikon D3300 este foarte usoara si rapida. In plus, este disponibil si in limba Romana.
Ecranul principal afiseaza parametrii expunerii cum ar fi timp de expunere, diafagma si ISO si ofera acces la cativa parametri suplimentari (tip focus, format fisier s.a.m.d) prin apasarea butonului de info "i". Odata cu scoaterea filtrului optic low-pass din fata senzorului de 24 mega- pixeli obtinem imagini de o claritate superioara si mai bogate in detalii. Cum era de asteptat, dinamica culorilor oferita de D3300 este excelenta, iar balansul de alb este foarte precis in multe situatii.
Printre noutatile oferite de D3300 am fost incantat de posibilitatea realizarii fotografiilor panoramice fara a necesita o prelucrare ulterioara in programe de editare. Pe langa aceasta, mai amintesc cateva efecte din lista generoasa: Vedere nocturna (ISO 51.200, doar alb-negru), Pop Art, Sepia, Alb-negru, Silueta, Low-Key, Hi-Key, HDR Painting (din doua cadre succesive), Miniatura, Toy Camera si altele.
Nikon D3300 se lauda si cu un nou mod “Ghid”, care ii ajuta pe cei ce fac primii pasi in fotografie alaturi de un DSLR si le ofera explicatii intr-un mod interactiv, pas cu pas, pe ecranul LCD ala aparatului, pentru a obtine imaginea dorita. Nikon D3300 este capabil sa inregistreze filme la rezolutie Full HD 1980×1080 cu 60, 50, 30 sau 24 cadre pe secunda. Sunetul este inregistrat pe un singur canal (mono), dar aparatului i se poate atasa un microfon stereo extern, gratie conectorului de 3,5mm. In plus, chiar daca este un model entry-level, se pot seta manual parametrii de expunere (diafragma, ISO) si nivelul de inregistrare al sunetului.
review, fotografii, teste, nikon, eduard gutescu, d3300
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Nikon COOLPIX P900 prezinta lumea mansardelor si a acoperisurilor din Bucuresti - de Cristian Nicolau
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot