Review NIKKOR AF-S 105mm f/1.4E ED - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
Am folosit multe obiective bune de-a lungul timpului, de la diversi producatori, dar felul in care se transforma lumea cand o privesc prin 105-ul acesta... nu mi-a fost dat sa vad niciodata pana acum. - Mircea Bezergheanu
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a testat obiectivul pentru portrete NIKKOR AF-S 105mm f/1.4E ED lansat in vara acestui an. Va invitam sa aflati din articolul urmator care au fost testele facute si ce impresie i-a lasat acest nou obiectiv:
Nikon a fost mereu bine reprezentat de obiectivele cu focala de 105 mm, dar lansarea lui NIKKOR AF-S 105mm f/1,4E ED a depasit toate asteptarile celor care iubesc aceasta focala. Pentru ca sunt fotografi care nu se regasesc in portretele realizate cu 50, 58 sau 85 mm. Eu fac parte dintre acestia, preferand ptr portrete focalele de 105 - 135 - 200 mm.
Obiectivul este mare si greu, cantarind 985 grame, lentila frontala este mare iar filetul ptr filtre are diametrul de 85 mm, ceea ce va face imposibila folosirea filtrelor mele de 77 mm. Va trebui sa iau altele de 85 mm, care evident vor fi mai scumpe...
Constructiv... este din plastic, ma rog - policarbonat. Deci vine cu un dezavantaj si doua avantaje - este mai putin rezistent la socuri mari sau foarte mari, dar este mai usor si mai ieftin decat daca era construit din metal. Relativ ieftin, pentru ca deja este foarte scump, producatorul il comercializeaza cu 2200 USD.
Daaaar... pentru banii acestia primiti MAGIE!
Portret? Magic!
Peisaj? Magic!
Close up? Magic!
Bokeh? Magic, Magic, Magic!!!
Dar sa o luam pe rand, disecand fiecare capitol din povestea in care am intrat in clipa in care am ridicat aparatul la ochi si am privit prin acest obiectiv.
Am folosit multe obiective bune de-a lungul timpului, de la diversi producatori, dar felul in care se transforma lumea cand o privesc prin 105-ul acesta... nu mi-a fost dat sa vad niciodata pana acum.
Sa incepem cu performantele tehnice.
Focalizarea - aici am avut emotii, deoarece toate obiectivele ultraluminoase se misca lent si au probleme cu precizia si consistenta. Primele cadre in care am evaluat focalizarea le-am realizat noaptea in oras, unde aveam cea mai nefericita si problematica sursa de iluminare, becuri cu vapori de mercur, folosite cam peste tot la iluminat public. Primul cadru este unul static, am ales subiectul la distanta mare ptr ca eroarea de focalizare, daca se manifesta, sa fie cat mai usor de observat. Sincer... nu i-am dat nici o sansa... iar rezultatul perfect m-a facut sa repet de 3-4 ori testul. Rezultatul identic. Focaliza perfect pe subiect static la iluminat cu vapori de mercur. Primul cadru e cel original, al doilea e un crop la 100%
Am trecut la partea a doua, acelasi tip de iluminare, dar subiect in miscare spre mine, cu viteza de peste 60Km/h, pentru ca in acea portiune se circula cu 70km/h in mod legal. Farurile mai mult incurcau, deoarece masinile se miscau iar luminile sufereau modificari dramatice de intensitate si directie.
Si aici am avut un rezultat ireprosabil.
Toate testele au fost realizate cu diafragma de 1.4.
Urmatorul test de focalizare l-am facut ziua, pe un subiect ce alerga in lateral, deci mai usor de gestionat, dar pe un fundal dinamic si aglomerat. Rezultatul perfect.
Am realizat si teste cu detalii pe subiecte apropiate, facand chiar un comparativ intre Nikon 105/1,4 E si Nikon 85/1,4G - Nikon 135/2 DC - Tamron 85/1,8VC. Primul cadru este cel original iar al doilea este crop si are marcat modelul obiectivului cu care le-am facut
Au urmat alte teste, pe un afis plan.
Nikon 105/1,4E
Nikon 85/1,4G
Nikon 135/2 DC
Teste de autofocus si bokeh comparativ la fotografia de portret
Adaug si o comparatie intre Nikon 105/1,4 la f1,4 si Nikon 105/2,8 VR macro la f 2,8
Se poate observa si o diferenta de reproducere a nuantelor, obiectivul macro reproducand culorile cu tonuri excesiv de calde.
Un test atipic am efectuat in lumina foarte scazuta, pentru a vedea comportamentul obiectivului, precum si modul in care reproduce detaliile. Cadre pereche, al doilea fiind crop 100%
Test pentru evaluarea aberatiilor cromatice. Aici am observat prezenta extrem de discreta a aberatiilor, cu toate ca au fost situatii in care lipseau cu desavarsire. Le-am gasit imediat la testul cu panza de paianjen.
Testul pentru Bokeh.
Diverse cadre pentru evaluarea Bokeh-ului
Si un test de bokeh la diverse valori de diafragma
Comportamentul la fotografia de portret, incepand cu fotografia de concert, unde am testat si autofocusul in lumini extrem de dinamice, de diverse culori
Au urmat portrete realizate in conditii cat mai variate
Cateva cadre trase la o mica ferma, primele in interior pe lumina extrem de scazuta, urmatoarele in exterior
Inca o data trebuie sa apreciez sistemul de autofocus, obiectivul nu a necesitat nicio calibrare chiar daca l-am atasat pe diverse modele de aparate - Nikon D600 - D810 - D500 si D5. L-am dat unor colegi care l-au atasat pe D7100 - D750 - D5300. Totul a fost tras la indigo, rezultatele corecte.
La fotografiile cu subiecte dinamice avem un autofocus precis, iar ca viteza este mediu, adica orice subiect uman va fi urmarit si mentinut in focus, dar nu bag mana in foc ca la wild life va fi la fel. Oricum, nu este un obiectiv pentru wild life. La sport in interior va fi extrem de folositor, chiar daca pe lumina slaba scade automat viteza de focalizare, pentru precizie.
La fotografia de peisaj am avut surpriza placuta sa constat ca nu sufera la cadrele cu subiectul la infinit, reproducand detalii excelente la orice distanta focalizam. Am fortat nota, tragand exclusiv cu diaf de 1,4 chiar si la peisaje. Au fost doar citeva situatii in care am inchis diafragma.
Cu certitudine obiectivul acesta va produce mari satisfactii utilizatorului care va putea sa inteleaga care sunt calitatile lui. Nu uitati - nu scula face fotografia, folositi ce aveti intre vizor si ceafa!
Lumina buna tuturor!
review, mircea bezergheanu, teste, obiectiv, bokeh, pareri, ambasador nikon, af-s nikkor 105mm f/1.4e ed, 105mm, f/1.4, obiectiv portret, diafragma deschisa, diafragma maxima, 105mm f1.4
Review Nikon D500. Cine ar mai fi crezut... - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Review NIKKOR AF-S 200-500mm F/5.6E ED VR - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon
citeste tot
citeste tot
citeste tot
Review NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G: Am transformat noaptea in zi - de Mircea Bezergheanu
citeste tot
citeste tot
citeste tot