29 martie 2016

Fotografierea prigoriilor - de Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon

Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu este recunoscut pentru fotografiile cu prigorii ce ne incanta de multi ani. Avand o experienta de aproape 15 ani cu aceste pasari, nu dezvaluie in acest articol secretele fotografiilor sale, unde gaseste si cum reuseste sa se apropie de prigorii si cum il ajuta echipamanetul foto Nikon la fotografierea lor. 

 

 

 

 

Prigoria - European Bee eater - Merops apiaster, reprezinta un subiect foarte atragator pentru majoritatea fotografilor de wildlife. Dar, ca majoritatea subiectelor, ele sunt extrem de greu si in acelasi timp extrem de usor de fotografiat. O paradigma. Si am sa va explic de ce spun asta, dupa o experienta de aproape 15 ani cu aceasta specie.

 

 

 

 

Prigoriile sunt pasari migratoare, sosesc din Africa cam dupa 10 mai. Dar eu am reusit sa identific un loc in care probabil sosesc primele prigorii in tara noastra, in jurul datei de 15-20 Aprilie.

 


Rar am vazut prigorii cuibarind singure, dar am vazut. De obicei cuibaresc in zone cu maluri de pamant galben, sau in diguri nisipoase, unde fac gauri de aproximativ 1.5 m adancime. Formeaza colonii, si am gasit cu ani in urma colonii extrem de mari, cu sute de exemplare. De obicei revin in fiecare an la colonia in care s-au nascut, si am avut ani in care colonii foarte numeroase cu un an inainte, aveau doar cateva exemplare la revenirea din migratie. Probabil au fost decimate in perioada cat au iernat in Africa. Ulterior colonia si-a revenit, dar sunt si cazuri in care colonia s-a stins. Pentru mine era o mare tristete, asteptam saptamani in rapele de pamant galben, doar doar aud sunetul lor inconfundabil - Pri-pri-pri! De 2 ori nu mi s-au mai intors acasa... nici una...

 

Aici, la noi in tara, cad victimele pasarilor rapitoare, dar sunt si victimele apicultorilor suficient de prosti, cat sa-si puna stupii chiar in coasta unei colonii. 

 

Prigoriile se hranesc cu foarte multe specii de insecte, nu numai cu albine, cum spun unii. Am vazut de 3 ori in viata cum prigoriile plonjau in apa, prinzand insecte subacvatice. Prima oara cand am asistat la acest comportament nu am avut curaj sa spun asta pe forumurile de profil, sa nu ma ia pasararii in ras.

 

 

 

 

 

 

 

Stiind acum unde cuibaresc, trebuie sa cautati locuri unde exista maluri abrupte de pamant galben, sau rapele create de apa in anumite dealuri din Dobrogea, dar nu numai. In principiu, prigoriile sunt de negasit in Muntii Carpati, totusi eu am intalnit colonii in Carpatii de curbura. 


Nu orice colonie este propice pentru fotografiat. Evitati coloniile din malurile cu orientarea spre nord. Veti avea mereu umbra in zona coloniei, veti putea fotografia eventual doar pasarile care stau pe crengutele din zonele insorite. Mai bine cautati direct coloniile din rapele orientate ideal, pe directia est-vest. Asa veti putea fotografia toata ziua, schimband doar directia in care orientati obiectivul, in functie de soare.

 

 

 

Cum faceti sa va apropiati de ele? Aici e marea smecherie. Ideal este sa va apropiati de colonie cat mai mult cu masina, DAR NU VA DATI JOS DIN MASINA! Cea mai buna ascunzatoare este masina, pasarile va pot vedea in interior, dar nu se sperie de voi, va vor tolera bine. Eu am fotografiat asa prigorii de la aproximativ 3-4 m. Nu conteaza culoarea masinii, lasati geamurile jos, sa nu muriti de cald, apropiati-va de locurile unde le-ati vazut in prealabil de la distanta, stand pe crengute. Puteti chiar sa infingeti voi niste crengi uscate, dupa care trebuie sa aveti rabdare sa soseasca si sa se aseze pe creanga pusa de voi. Evident, asta in zona cuiburilor, tinand cont ca ele vor avea un zbor de du-te vino spre o suprafata de pamant cu multe buruieni inflorite, cum ar fi pasunile cu iarba mare.


Daca nu puteti urca cu masina prin cine stie ce rapa, deoarece nu este drum in zona pentru carute/masini, folositi o ascunzatoare, gen cort de camuflaj. Poate fi si roz, nu numai din culori de camunflaj, important este sa stati morti/copti in interior, pana revin prigoriile pe care tocmai le-ati gonit cand ati venit cu cortul. Asta poate dura intre 15 minute si 1 ora. 

O sa muriti de cald in cort! Va invat metoda mea: luam o galeata de plastic de acasa, pe drum cumparam cirese de la localnici, aproape de colonie umpleam galeata cu apa rece de la o fantana, rasturnam ciresele in galeata, pe care o luam in cort. Ma asezam in fund, puneam galeata intre picioare si mancam cirese in asteptarea pasarilor. Scena asta o voi asocia pe veci cu panda la Prigorii!

 

 

 

 

 

Distanta la care puneti cortul este de 4-8 m. La inceput mai departe, apoi il mai mutati daca pasarile par nederanjate. Incercati sa va asezati in asa fel incat sa nu pozati de jos in sus, ideal ar fi ca aparatul sa fie cam la nivelul pasarilor fotografiate. Evident, asta la cele care stau pe crengute. Pe cele in zbor, rar veti putea sa le prindeti de la nivelul ochiului...

 

 

 

 

 

 

Cel mai greu va fi sa prindeti pasarea din fata, atunci cand zboara. Aici toate elementele sunt vitale - fotograf - aparat - teleobiectiv.

 

Am ajuns acum la dotarea tehnica. Cea mai buna dotare se afla intre vizor si ceafa! Se stie!!!

 

Expunerea este extrem de variabila, variatiile fiind date de locul unde se afla pasarea. Am sa va spun cum fac eu, dar faptul ca sunt pe Nikon, care are un modul de Auto ISO foarte bine pus la punct, ma ajuta extrem de mult, fiindca pot folosi o compensare cu plus sau cu minus, prestabilita, chiar si cand pun aparatul pe M, adica pe manual. Am avut mari surprize sa constat ca nu toata lumea intelege cum poate lucra compensarea expunerii cand aparatul este pe M, deci timpul si diafragma au valori ce nu se vor modifica pentru a compensa sub sau supraexpunerea. Da, ele raman fixe, dar valoarea ISO va creste sau va scadea automat, tinand cont si de valoarea data de mine la compensare. Acea valoare va fluctua in functie de nivelul de iluminare dat de scena fotografiata.
Iar o pasare in zbor va va pune in situatia de a avea cadre cu fundal verde, de la padure, unde trebuie subexpunere, apoi cer albastru alternand cu cer alb, cand pasarea trece prin dreptul unui nor. Acestea sunt situatii in care expunerea variaza puternic, iar o setare clasica pe Manual, fara Auto ISO, va compromite unele cadre.


De ce aleg eu expunerea Manuala aici? Am un teleobiectiv, sa zicem cu focala de 600mm si f/4. Deci timpul minim cu care ar trebui sa fac pozele este de 1/600s, dar tinand cont ca pasarea zboara extrem de rapid, aleg obligatoriu 1/1600 sau 1/2000, pentru a fi sigur ca nu o scot blurata. La pasarile asezate pe crenguta pot cobori mult timpul, ajungand si la 1/100, daca activez VR-ul si nu trag in rafala.


Apoi aleg diafragma de 5.6 inchizand cu o treapta fata de valoarea cea mai deschisa, pentru a avea cea mai buna calitate optica a obiectivului. La noile teleobiective 300mm f/4E PF ED VR AF-S NIKKOR si la 200-500mm f/5.6E ED VR  AF-S NIKKOR nu mai este nevoie sa inchideti cu o treapta diafragma, aveti calitate foarte buna de la deschiderea maxima.

 

 

 

De obicei eu subexpun cu -0.7 trepte, deoarece pata de culoare galbena de pe gusa Prigoriei se arde imediat in lumina soarelui, mai ales daca am un fundal mai inchis. Uneori scad chiar la -1.3 trepte. Cand pasarile zboara pe deasupra mea trec la supraexpunere, cu +0.7 pana la +1.3 trepte.

 

Autofocusul il setez diferit: pentru pasarile care stau pe crengi aleg doar un punct de focalizare si modul S, de la single focus. Focalizez mereu punand puncul de focus doar pe capul pasarii. Ca o paranteza, daca pasarea statea in diagonala, nu am putut focaliza niciodata  corect, doar pe cap, atunci cand am folosit un mirorless. Pur si simplu zona de focalizare este prea mare, si prinde din corpul pasarii, astfel ca am clarul pe zona centrala, nu pe cap. Cand ai DOF mic, asta este un dezastru. Iar cu mirorless la animale in miscare... mai bine uiti, este misiune imposibila. Vei avea cadre mereu intarziate.

 

Cand fotografiez prigorii in zbor, pun autofocusul pe Continue si aleg 21 puncte de focalizare. Nu va ajuta prea mult functia 3D. Nu aleg numar maxim de puncte de focus deoarece am constatat ca procesorul de focalizare lucreaza mai rapid cand gestioneaza doar 21 de puncte, si nu 51. Iar zona acoperita in cadru este destul de mare ca sa pot mentine pasarea mereu in zona unde am puncte de clar active.

 

Aparatul trebuie setat pe rafala, la cadenta maxima de fotografiat. Fericit cel cu 10 fps! Stabilizarea trebuie oprita cand fotografiati cu timpi mai scurti de 1/1000s! Mai ales cand trageti in rafala. 

 

Focalele ideale - pentru prigorii stand pe crengi e bine sa aveti o focala cat mai lunga, gen 400-600mm, dar pentru cele in zbor nu va recomand ceva mai lung de 300-400mm, mai ales daca trageti pe un aparat DX. Va fi extrem de dificil sa mentineti pasarea in vizor! Ca antrenament - urmariti o musca, privind printr-o teava de plastic de o jumatate de metru lungime si 4-5 cm diametru... Tineti cont ca teava nu are inertia unui teleobiectiv de 7 kg!

 

 

Cand incep sa cuibaresca, dupa ce au format perechile, adica spre sfarsitul lui mai, veti asista la tot felul de momente frumoase, mai ales hranirile ritualice.

 

 

 

 

 

 

Cadre foarte bune surprindeti daca stati cu ele atunci cand vine ploaia...

 

 

 

 

 

 

 

 

Sau cand parintii cearta puii sa nu mai astepte pomana, sa inceapa sa vaneze singuri...

 

 

 

 

 

Oricum ar fi, subiectul merita orice efort, iar daca voi chiar veti pune in practica cele cateva sfaturi de aici, mi-am facut inca un pic datoria. 


Ca o rugaminte - NU EXAGERATI in zona coloniilor, pentru a nu crea un stres mare asupra lor. Incercati sa stati cat mai mult timp ascunsi, nu iesiti des, daca nu rezistati alegeti mai bine o creanga undeva mai departe de colonie, unde vedeti ca se aseaza des.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mircea bezergheanu, fotografii, tehnica, prigorii, secrete, panda, cort, camuflaj, nikon obiective, cum se face, fotografiere, european bee eater, merops apiaster



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 Au fost adaugate 5 comentarii
Zoltan
Zoltan a scris pe 13-02-2021 la 02:29
Salutare si scoatem palaria maestre Bezergheanu!!! Multa stima si respect de la un Canonist.
Un articol DE ESCEPTIE cu fotografii FEERICE ale acestei mici dar minunat de frumoase pasari. De asemenea sfaturi si detalii tehnice de o valoare INCOMENSURABILA.
Pentru toate aceste lucruri va multumesc din suflet. Doamne ajuta si lumina buna!
0
0
Zoltan
Zoltan a scris pe 13-02-2021 la 02:31
A se citi EXCEPTIE. Scuze pentru typo.
0
0
Liudmila
Liudmila a scris pe 30-08-2020 la 20:16
Salutare azi in gradina am gasit o astfel de pasare dar e cu aripa rupta nu poate zbura. Vreau sa o ingrijesc dar nustiu daca va supravietui , poate sa o dau cuiva cine cunoaste mai bine despre aceste pasari si isi ca reveni
0
0
carmen
carmen a scris pe 25-12-2017 la 12:41
fotografii superbe!
0
0
Dorian
Dorian a scris pe 02-04-2016 la 19:57
....de ma mine....cu gratitudine multe felicitari....si..aplauze , maestre...
0
0
Laurentiu-George Chifores
Laurentiu-George Chifores a scris pe 02-04-2016 la 08:01
felicitari pentru foto si indicatii, e clar ca functioneaza, se vede in fotografii!
0
0

Articole similare |
Articole recente
Lansarea lui Nikon D5 a surprins pe toata lumea, aparatul fiind prezentat cu niste caracteristici la care nici cei mai entuziasti fani nu se asteptau, nascand imediat intrebarea - oare chiar va fi asa cum spun producatorii pe hartie?    ...
citeste tot
Ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu a realizat testarea senzorului aparatului foto Nikon D500, noul varf de gama DX, la diverse valori de sensibilitate ISO. Va invitam sa vedeti testele facute si sa aflati concluziile sale:     ...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, Ambasador Nikon in Romania, a testat timp de cateva luni aparatul foto DX, Nikon D7200, lansat in primavara acestui an, punandu-l la incercare in situatii foarte diverse. Haideti sa aflam care au fost testele facute, sa...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR, lansat la inceputul acestui an. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat acest teleobiectiv si sa vedem...
citeste tot
Membrul NPS Mircea Bezergheanu a testat Nikon D810 timp de 6 luni, punandu-l la incercare in conditii diverse. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat Nikon D810 si sa vedem fotografiile realizate.    Mircea Bezergheanu: "plaja dinamica...
citeste tot
Plecand de la  o idee preconceputa ca nimic nu ma mai poate surprinde dupa capitolul Nikon D800, pot spune ca Nikon D600 este aparatul pe care l-am tinut cel mai mult timp in teste. Imediat dupa ce am pus mana pe aparat, am gasit un element de...
citeste tot
Am reusit sa adun material pentru o prezentare ampla a ultimului model de camera foto de pe piata: Nikon D800.  Lansarea a surprins, provocand un adevarat cutremur in lumea fotografilor. Asta deoarece modelul ataca o reduta aparata de preturi...
citeste tot
Dupa Nikon D4, Mircea Bezergheanu a incercat de curand si Nikon D800, aparatul DSLR  FX in format 35mm cu cea mai mare rezolutie din lume. Pana la aparitia unui test complet, puteti sa va faceti o idee despre ce inseamna 36,3 megapixeli in...
citeste tot
Binecunoscutul fotograf Mircea Bezergheanu a realizat primul review-ul din Romania al lui Nikon D4, cel mai performant DSLR din lume. Pe langa testele clasice de zgomot de imagine si cele mai putin clasice de interval dinamic, acesta face o...
citeste tot
Cunoscutul fotograf si nikonist Mircea Bezergheanu a anuntat de curand pe blog-ul sau o noua serie de workshop-uri si ture foto intr-o zona din Romania cunoscuta prea putin si prea superficial. "Am sa va prezint Dobrogea! Asa cum nu ati mai vazut-o,...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.