26 septembrie 2014

Review: Vali Barbulescu vs. Nikon 1 V3

Am descoperit “seria 1” de la Nikon inca de la lansarea modelul initial V1. A fost dragoste la prima vedere. O camera de dimensiuni mici, extrem de rapida, cu un design minimalist si cu o calitate a imaginii foarte buna. Tot atunci m-a prins si mania folosirii obiectivelor Nikon cu focala lunga cu ajutorul adaptorului disponibil FT-1.

Clasicul NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8 devenind un 189-540 f/2.8, iar exoticul NIKKOR AF-S 400 f/2.8 se transforma intr-un 1.080 f/2.8! Pentru fotografii de wildlife sau actiune, aceasta combinatie reprezinta un vis frumos. Apoi a urmat Nikon 1 V2 care pastra aceleasi calitati ale seriei insa se prezenta intr-un design care pe mine nu m-a incantat foarte tare.

Prezenta gripului integrat si marirea rezolutiei de la 10 la 14,2 mp s-au constituit in reale avantaje insa. Recent compania nipona a lansat si cea de-a treia generatie a seriei cu modelul NIKON 1 V3. Am avut bucuria si privilegiul sa detin si sa folosesc primul exemplar sosit in tara. Citisem specificatiile in online si mi-am dorit sa aflu daca ele se regeaseau si in folosirea… offline.











Sunt genul de utilizator care ma entuziasmez usor pe net, insa atunci cand vine vorba despre “real life experience” devin foarte pretentios. In locul unui review conventional cu zeci de specificatii tehnice si imagini cu obiecte pozate la diferite valori ISO, am decis sa scriu cateva randuri despre experienta reala dupa folosirea timp de o luna a noului V3.

Incep prin a afirma asumat ca imi place foarte mult acest NIKON 1 V3! Este efectiv tot ce mi-am dorit pentru un aparat foto pe care sa-l port cu mine aproape non stop.

In primul rand este MIC. Da, e un aparat de dimensiuni reduse si asta ii confera o portabilitate deosebita. Niciun fotograf nu si-ar dori sa care dupa el “o caramida plus un tun” o zi intreaga atunci cand viziteaza un oras de exemplu. Ma rog, exista si acea cohorta a “fotografilor” de show off pentru care un body full frame plus grip plus un 70-200 reprezinta o “confirmare” a statutului de fotograf. Asta este insa alta discutie… Eu calatoresc foarte mult si am nevoie de un companion foto cat mai discret dar cu care sa imi pot exprima viziunea. Se spune despre camera foto ca reprezinta o extensie a ochilor. Si a sufletului as adauga eu.












Pasiunea mea pentru street photography necesita in primul rand un aparat foto rapid. De cele mai multe ori, pentru rapiditate, folosesc metoda denumita “zone focusing”. Din pacate eceasta este realizabila doar in anumite combinatii body/lens. Nikon 1 V3 este pentru mine singurul aparat atat de rapida incat ma pot baza pe sistemul sau de focalizare in absolut orice conditii. Serios, chiar este o camera fantastic de rapida atat in focalizare cat si in declansare sau cadenta cadrelor trase in rafala. 20 de frame-uri pe secunda cu focalizare automata continua sau 60 de fps cu clarul realizat in primul cadru! Niciun DSLR nu poate egala aceasta performanta. In plus, focusul este extrem de precis si consistent. Cred ca cel mai usor sa te convingi de aceste performante ar fi sa incerci pur si simplu un V3.

S-a “barfit” mult pe net despre faptul ca are un senzor de captura mic. Da, este adevarat! Insa credeti-ma pe cuvant ca asta nu are nicio legatura cu imaginile finale obtinute cu ajutorul lui V3. OK, nu vom putea obtine atat de usor un efect de separare al subiectului ca la un full frame insa exista optiuni in acest sens si functioneaza excelent. De exemplu, folosind obiectivul 32mm f/1.2 cu diafragma deschisa maxim si o distanta pana la subiect de maxim 2m se poate obtine o separare chiar mai buna decat cu un senzor full frame si un obiectiv de 85mm f/1.4 Aceasta “separare” despre care vorbim este relativa si depinde de factori precum marimea senzorului dar si de distanta focala folosita, valoarea diafragmei si distanta fata de subiect. Eu personal sunt foarte incantat de ce pot “scoate” din acest V3 referitor la portretistica.

Tot pe dimensiunea senzorului se da vina si atunci cand nu poti avea imagini “clean” la valori ISO mai mari de 6400. Este adevarat insa in acelasi timp va garantez ca acel “noise” arata excelent (mai ales in alb-negru) si aduce foarte mult a “film grain”. Suntem bombardati de marile companii producatoare din domeniul foto cu tot felul de strategii de marketing despre “cat mai multi megapixeli” si imagini clean la valori ISO fantasmagorice. Din pacate sau din fericire in momentul in care realizam ca nu acei parametri ne conduc la imagini mai bune, devenim liberi de aceste constrangeri. NIKON 1 V3 se descurca excelent la valori pana ISO pana in 1600 si imaginile sunt utilizabile chiar pana in ISO 6400. Inclusiv pe captura VIDEO aceste valori raman valabile.












Apropo de VIDEO, nu sunt un videographer inrait, insa partenerul meu de productie la VB VISUALS, Sorin Badea, s-a aratat foarte incantat de claitatea imaginii la 60fps in rezolutie Full HD.

Per ansamblu, V3 se poate descurca excelent indiferent ca e vorba de fotografie de portret, moda, street, wildlife sau lifestyle. L-am folosit in toate aceste ipostaze si am fost foarte multumit. Cel mai mult imi place pe strada, evident. Insa inclusiv in studio, am obtinut rezultate remarcabile. Pentru ca nu are un hotshoe standard, nu am putut declansa bliturile mele de studio Profoto cu ajutorul unui trigger PocketWizard Plus2 asa cum obisnuiesc insa cu blitul de pe aparat la putere minima (1/32) am resusit sa declansez optic flashurile.

Apoi lucrurile au decurs in studio absolut firesc, iar calitatea imaginilor nu se diferentiaza la vizualizarea pe web de cea a imaginilor trase cu un DSLR. Latitudinea mare a fisierelor in format necompresat (.NEF) permite un retouching profesional pentru aducerea imagilor in versiuni finale cu rezultate excelente.

Revenind la fotografia de strada, este absolut senzational displayul rabatabil cu functie de focus/declansare touch screen. Poti tine foarte usor aparatul “la brau” si cu displayul la 90 de grade poti surprinde momentele fara ca subiectul sa vada aceasta intentie. De asemenea, extrem de utila este functia WiFi cu ajutorul careia se pot trimite imaginile intr-un smartphone (iOS sau Android). In zilele acestea de anvergura ale retelelor de socializare, aceasta functie reprezinta un must. Aplicatia functioneaza impecabil (testata de mine doar pe un iPhone 5S) si se pot trimite inclusiv fotografiile in format RAW. Tot cu aceasta aplicatie se poate declansa aplicatia folosind smartphone-ul ca si “remote”.

Autonomia acumulatorului standard este destul de buna si sunt convins ca se va inbunatati atunci cand voi folosi vizorul electronic (optional). Momentan, acesta nu este disponibil dar voi reveni cu un update cat de curand. Si da, recunosc ca imi lipseste acest accesoriu oricat de lizibil ar fi display-ul in lumina zilei.

La parti negative, as pune cardurile microSD si lipsa posibilitatii complexe de customizare a butoanelor. Mi-ar fi placut de exemplu sa pot asocia functia “silent photography” si sa nu trebuiasca sa intru in meniu de fiecare data. Apropo de asta, acea functie trasforma camera intr-un obiect 100% silentios. Obturator electronic cu zgomot de operare 0! Mai mult, poti fotografia cu diafragma deschisa maxim in soare puternic fara nicio problema datorita timpului minim de expunere de 1/16000. Un lucru extrem de folositor atunci cand folosesc obiectivul 32mm f/1.2 in soarele arzator de ora 14.









Legat de obiective, cel de kit este grozav! 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-ZOOM este numele lui si pe romaneste este obiectivul de tinut pe aparat 90% din timp. Are stabilizare optica si zoomul se face electronic, functie extrem de utila la filmare. Chiar daca nu e foarte luminos, este extrem de rapid si de sharp.

Imi mai plac in ordinea preferintelor: 1 NIKKOR 32mm f/1.2, 1 NIKKOR 6,7-13mm f/3.5-5.6 VR si micutul pancake 1 NIKKOR 10mm f/2.8. Astept cu nerabdare insa noul 1 NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6 VR.

In concluzie, dupa aceasta luna de folosire, pot spune ca sunt extrem de multumit de acest sistem. Exista loc de inbunatatiri insa acum pot afirma ca seria 1 de la NIKON este deja la o maturitate ce poate genera rezultate de senzatie in orice domeniu fotografic.


Va las in final sa vizionati o galerie cu cateva imagini realizate cu NIKON 1 V3. Sunt imagini diverse, realizate in diferite contexte fotografice. Acestea au fost editate in regim normal cu ajutorul Lightroom 5.6. Nu voi oferi detalii tehnice elaborate aferent fiecarei imagini tocmai in ideea ca dupa parerea mea fotografia descrie un moment si trebuie sa faca din acel moment un trigger pentru o impresie vizuala placuta. Atunci cand privim fotografiile dintr-o expozitie, trebuie sa le intelegem cu ochii si cu inima. Nu trebuie sa le privim analitic si tehnic.

Material realizat de catre Vali Barbulescu

review, vali barbulescu, nikon 1 v3



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
 NICOLAE
NICOLAE a scris pe 05-05-2015 la 21:38
Felicitari d-le BARBULESCU.Articolul dvs.este foarte interesant si a raspuns multor intrebari pe care mi le-am pus in legatura cu nikon 1 v3.nu am gasit nimic legat de fotografia macro.sunt pasionat de aceasta.ce puteti spune despre acest lucru ? factorul de crop este 2.7.obiectivul 70-300 [aparut deja] devine 189-810 ?sau acest lucru este valabilFelicitari d-le BARBULESCU.Articolul dvs.este foarte interesant si a raspuns multor intrebari pe care mi le-am pus in legatura cu nikon 1 v3.nu am gasit nimic legat de fotografia macro.sunt pasionat de aceasta.ce puteti spune despre acest lucru ? factorul de crop este 2.7.obiectivul 70-300 [aparut deja] devine 189-810 ?sau acest lucru este valabil numai pt obiectivele normale nikor? am nikor 55-300. ..afiseaza tot comentariul
0
0

Articole similare |
Articole recente
In cele ce urmeaza va prezentam mult asteptatul review al varfului de gama DX, Nikon D500, realizat de ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu. Mircea a testat aparatul timp ce cateva luni, in conditii foarte diverse, pentru a veni cu informatii bine...
citeste tot
Membrul NPS Mircea Bezergheanu a testat in premiera pentru Romania NIKKOR AF-S 20mm f/1.8G, unul dintre cele mai asteptate obiective din gama NIKKOR. In ciuda faptului ca focala de 20mm este inclusa in plaja unor obiective clasice ca NIKKOR AF-S...
citeste tot
Plecand de la  o idee preconceputa ca nimic nu ma mai poate surprinde dupa capitolul Nikon D800, pot spune ca Nikon D600 este aparatul pe care l-am tinut cel mai mult timp in teste. Imediat dupa ce am pus mana pe aparat, am gasit un element de...
citeste tot
In urma cu cateva zile am avut ocazia de a testa obiectivul Nikkor AF-S 40mm f/2.8 G Micro. Desi la inceput eram oarecum reticient in privinta calitatii obiectivului, imediat dupa ce am facut primele fotografii mi-am dat seama ca avusesem o impresie...
citeste tot
Am reusit sa adun material pentru o prezentare ampla a ultimului model de camera foto de pe piata: Nikon D800.  Lansarea a surprins, provocand un adevarat cutremur in lumea fotografilor. Asta deoarece modelul ataca o reduta aparata de preturi...
citeste tot
Binecunoscutul fotograf Mircea Bezergheanu a realizat primul review-ul din Romania al lui Nikon D4, cel mai performant DSLR din lume. Pe langa testele clasice de zgomot de imagine si cele mai putin clasice de interval dinamic, acesta face o...
citeste tot
      Obiectivul AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G este disponibil incepand din 2 iunie 2011 la partenerii Nikon din Romania. Va prezentam in cele ce urmeaza un scurt test realizat de fotograful Radu Grozescu cu acest obiectiv.   Noul AF-S...
citeste tot
In septembrie 2009, Nikon anunta, inaintea inceperii Photokina, un nou obiectiv superangular cu focala fixa, AF-S Nikkor 35mm f/1.4G. Cu o deschidere maxima de f/1.4, corp din aliaj de magneziu, rezistent la umezeala si praf, motor de focalizare...
citeste tot
Destinat formatului DX, obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR face parte din categoria teleobiectivelor zoom puternice (distanta focala echivalenta in format 35mm este de 82.5 – 450 mm). Este compact, usor, si se...
citeste tot
Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).   Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.