18 septembrie 2014

Review NIKKOR AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G: Budapesta prin perspective ultra-wide de Alexandru Lupascu

Povestea acestui review a inceput in timpul unei discutii relaxate la VSLO 2014 despre obiective, aparate si alte cele conexe fotografiei. Ajunsesem sa discutam despre viitoarele mele achizitii optice, lista din care facea parte si obiectivul din titlu.

Cum interactiunea mea cu aceasta jucarie a fost limitata la cateva ore intr-o dupa-amiaza de duminica, candva anul trecut, eram oarecum avid de a-l "testa" intr-un mod mai placut si nu doar de a trage cateva cadre, din care oricum nu as fi putut sa descoper adevaratul potential.



Una peste alta, cu bunavointa Nikon Romania, am putut sa ma conving de capacitatile lui in cea de-a doua parte a mult asteptatului concediu pe care l-am avut in aceasta vara, patru zile in capitala Ungariei, Budapesta.







De cand am plecat din Vama, in drum spre Sibiu si apoi 2 zile mai tarziu spre Cluj-Budapesta am tinut mortis sa observ cum se comporta cel mai wide zoom DX NIKKOR.

Prima si cred ca cea mai importata impresie lasata a fost marimea. Este incredibil de mic si usor, daca ar fi sa il compar la marime si greutate cred ca ar fi foarte similar cu faimosul NIKKOR AF-S DX 18-70.

Foarte portabil, aproape ca pare obiectiv de kit pe body-ul meu D300s, dar cu toate acestea nu dezamageste. Focalizarea SWM nu a dat gres, nici macar in conditiile de iluminare scazuta cum a fost cea din interiorul basilicii Sf. Stefan sau la expunerile nocturne pe minunatele poduri de peste Dunare.

Comparativ cu celelalte zoom-uri wide de la producatori third-party pe care le mai gasim in magazinele de specialitate autohtone, NIKKOR AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G le surclaseaza fara efort prea mare la acest capitol, focus consistent, foarte rapid si silentios.








Desi are o diafragma maxima de f/3.5 pot spune sincer ca marea majoritate a cadrelor trase au fost de la f/4.5 in sus cu precadere f/5.6. Personal, nu prea vad rostul zoomurilor wide cu maxime de f/2.8, sunt destul de rare situatiile in care ai face imagini cu o focala atat de larga si o diafragma wide open.

Spre surprinderea mea este foarte rezistent la flare, chiar si cu soarele in plin cadru, contrastul s-a mentinut exemplar.



Calitatea imaginilor rezultate este buna, iar reproducerea tonurilor fidela.



De dragul comparatiei perspectivei oferite, am facut 3 cadre cu focale diferite 10, 24, 35 (pentru perspectiva de 35mm, am folosit un NIKKOR 35mm f/1.8 la f/5.6, din acelasi punct de statie).



Distorsiunile liniare sunt prezente, dar nu deranjeaza si sunt normale avand in vedere cei 10mm in capatul cel mai larg, spre partea opusa, la 24mm, sunt diminuate dar inca prezente, totusi personal consider ca se pot folosi in scop creativ.

Exista si un oarecare "barrel distortion" nu foarte pronuntat care oricum poate fi usor corectat in postprocesare. Claritatea optima este in jur de f/8, dar nici la f/5.6 nu dezamageste, totusi mai jos de aceasta valoare se poate observa o usoara pierdere a rezolutiei spre marginile cadrului.



Tot in zona marginilor se poate observa, mai ales la 10mm, in situatiile de contrast puternic, aberatii cromatice, din nou un fenomen usor controlabil in postprocesare.




In concluzie, NIKKOR AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G este un zoom wide usor, versatil, foarte consistent in rezultatele oferite, cu o constructie solida si care va fi in lista mea de cumparaturi in viitorul apropiat.

Material realizat de catre Alexandru Lupascu

review, obiectiv, nikon, nikkor af-s 10-24mm f/3.5-4.5g



Adauga comentariu
Numele afisat langa comentariile dvs.
Nu este afisat public.
Daca aveti un site web, link catre el aici.

Optiuni alerte e-mail
 A fost adaugat 1 comentariu
Cristian Iancu
Cristian Iancu a scris pe 21-09-2014 la 21:06
Nikon face minuni in fotografie. Felicitari pentru fotografii, treaba facuta profesionist. Ca auzim numai de bine.
1
0

Articole similare |
Articole recente
De cum a achizitionat obiectivul AF NIKKOR Fisheye 16mm f/2.8D, Ovidiu Jelea l-a montat imediat pe aparatul sau foto, un Nikon D810 si a pornit in cautare de subiecte de fotografiat. Ce impresii i-a lasat obiectivul si fotografiile realizate cu...
citeste tot
In cele ce urmeaza va prezentam mult asteptatul review al varfului de gama DX, Nikon D500, realizat de ambasadorul Nikon Mircea Bezergheanu. Mircea a testat aparatul timp ce cateva luni, in conditii foarte diverse, pentru a veni cu informatii bine...
citeste tot
Mircea Bezergheanu, membru NPS si ambasador Nikon in Romania a testat noul obiectiv NIKKOR AF-S 300mm f/4E PF ED VR, lansat la inceputul acestui an. Haideti sa aflam ce impresie i-a lasat acest teleobiectiv si sa vedem...
citeste tot
Plecand de la  o idee preconceputa ca nimic nu ma mai poate surprinde dupa capitolul Nikon D800, pot spune ca Nikon D600 este aparatul pe care l-am tinut cel mai mult timp in teste. Imediat dupa ce am pus mana pe aparat, am gasit un element de...
citeste tot
Am reusit sa adun material pentru o prezentare ampla a ultimului model de camera foto de pe piata: Nikon D800.  Lansarea a surprins, provocand un adevarat cutremur in lumea fotografilor. Asta deoarece modelul ataca o reduta aparata de preturi...
citeste tot
Binecunoscutul fotograf Mircea Bezergheanu a realizat primul review-ul din Romania al lui Nikon D4, cel mai performant DSLR din lume. Pe langa testele clasice de zgomot de imagine si cele mai putin clasice de interval dinamic, acesta face o...
citeste tot
      Obiectivul AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G este disponibil incepand din 2 iunie 2011 la partenerii Nikon din Romania. Va prezentam in cele ce urmeaza un scurt test realizat de fotograful Radu Grozescu cu acest obiectiv.   Noul AF-S...
citeste tot
In septembrie 2009, Nikon anunta, inaintea inceperii Photokina, un nou obiectiv superangular cu focala fixa, AF-S Nikkor 35mm f/1.4G. Cu o deschidere maxima de f/1.4, corp din aliaj de magneziu, rezistent la umezeala si praf, motor de focalizare...
citeste tot
Destinat formatului DX, obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR face parte din categoria teleobiectivelor zoom puternice (distanta focala echivalenta in format 35mm este de 82.5 – 450 mm). Este compact, usor, si se...
citeste tot
Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).   Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm...
citeste tot

© Nikonisti.ro 2008-2024. Toate drepturile apartin Nikon in colaborare cu Skin.

JavaScript este dezactivat.

Aceasta aplicatie necesita JavaScript pentru a functiona corespunzator. Browser-ul dumneavoastra nu suporta JavaScript sau scripturile sunt blocate.

Pentru a vedea daca browser-ul dumneavoastra suporta JavaScript, sau pentru a permite rularea scripturilor, cititi ghidul online al browser-ului dumneavoastra.

Actualizare browser

Folosesti un browser vechi ce te va impiedica sa vezi siteurile moderne,inclusiv noua noastra versiune.

Pentru a beneficia de toate facilitatile oferite te rugam instaleaza-ti un browser modern,ai mai jos alternative gratuite.

Instalarea va dura cateva secunde.